03 Ağustos 2020 10:52

Almanya ambargoya rağmen Türkiye’ye silah satmaya devam etti

Almanya, Türkiye’ye Suriye’de de kullanılması söz konusu olan toplam 25,9 milyon avroluk silah teçhizatı satılmasına karar verdi.

Almanya Parlamento binası | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği askeri operasyonları uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendiren Almanya, buna rağmen Suriye’de de kullanılması söz konusu olan toplam 25,9 milyon avroluk silah teçhizatının satılmasına karar verdi. Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen yanıtta satış doğrulandı. Hükümetin yanıtında, “savaşta kullanılma üzere” silah satışına izni verilmediği ifade edilse de, 10 Ekim 2019-22 Haziran 2020 tarihleri arasında toplam 29,9 milyon avroluk silah satış izin verildiği belirtildi.

Satılmasına karar verilen silahlar arasında tabanca, spor ve avcılıkta kullanılan uzun namlulu tüfekler, radar ve iletişim teknolojisi, patlayıcılar ve değişik askeri cihazlar bulunuyor.

DAĞDELEN: HÜKÜMET KAMUOYUNU YANILTIYOR

Almanya’nın Suriye operasyonu dolayısıyla hükümet tarafından alınan kısmi ambargoya silah satmaya devam etmesini Evrensel'e değerlendiren Milletvekili Sevim Dağdelen, “Mesele Türkiye’nin Suriye’de kullanmak üzere satın aldığı silahlar olunca Federal Hükümet kamuoyunu yanıltıyor. Bu nedenle Sol Parti olarak Türkiye’ye her alanda geçerli olan bir silah ambargosunun uygulanmasını talep ediyoruz. Almanya, sadece bu yılın ilk yarısında Suriye ve Irak’ta kullanılması mümkün olan 15 milyon avroluk silah sattı. Türkiye’nin Akdeniz’de Libya dolayısıyla AB üyeleri Kıbrıs ve Yunanistan’da gerilim yaşadığı bir dönemde donanma alanında da Türkiye’ye silah satış izni verilmesi tam anlamıyla bir skandal ve sorumsuzluktur” dedi.

NE OLMUŞTU?

Almanya, Türkiye’nin geçen yıl Suriye’ye düzenlediği sınırdışı operasyonuna sert tepki göstererek, Suriye’de kullanılması söz konusu olan silahlar konusunda ambargo kararı almıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, operasyondan hemen sonra yaptığı açıklamada, “Bölgede büyük insanlık dramına yol açacak sonuçları olacak bir gelişme” olarak değerlendirmişti.

Almanya, sadece Türkiye’nin Suriye politikasını değil aynı zamanda Libya ve Akdeniz’de çıkan doğal gaz konusundaki politikasını da eleştiriyor. Kısa bir süre önce Türkiye ile Yunanistan arasında yükselen tansiyonu düşürmek için Merkel devreye girmişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Düğünde sıkılan kurşun, 3 yaşındaki çocuğun canına mal oldu

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Vatandaş elbette tedbir almalı ama bunun yetmediğini gördük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...