04 Ağustos 2020 00:26

İşçiler bayramı da borçları düşünerek geçirdi

Bayram günlerinde de Tuzla’da çeşitli iş kollarında çalışan işçilerin gündeminde koronavirüs salgını ve ekonomik zorluklar vardı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ali DOĞAN
İstanbul

Bir yandan pandemi bir yandan da ekonomik zorluklar… Bayram günlerinde de Tuzla’da çeşitli iş kollarında çalışan işçilerin gündeminde koronavirüs salgını ve ekonomik zorluklar vardı. Herkes kendince önlem aldığını söylese de fabrikalardaki durum, birçok işçiyi tedirgin ediyor. Bayram nedeniyle vaka sayısının daha da artacağını söyleyen işçiler, bir yandan da borçlarını nasıl ödeyecekleri endişesini taşıyor.

Görüştüğümüz işçilerin bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden faydalanırken bir kısmı ise ücretsiz izne çıkarılmış. Kimisi dönüşümlü gruplar halinde çalışıyor, bir kısmı ise normal vardiya sisteminde. Konuştuğumuz bir metal işçisi çocuğunun sınavından dert yandı: “Çocuk sınava girdi, iyi bir okulda okusun diye mecburen kredi çektik. Aklım bayramda değil, daha çok çektiğimiz krediye nasıl ödeyeceğimizde.”

Yine bir metal işçisi arife günü normalde yarım gün çalışırken, sırf taşerona bağlı olduğu için bir gün önce gece 11’e kadar çalışmasına rağmen arife günü de tam gün çalıştırıldığını anlattı.

Yedek parça değişimi yapan bir firmada çalışan bir başka işçi bayramın artık hiçbir şey ifade etmediğini, borç harç içinde olanların bayramda borçlarının daha da katlandığını söyledi. Şu an ücretsiz izinde olduğunu ve geçtiğimiz hafta biten izninin tekrar uzatıldığını ifade eden işçi, gelecekten umutlu olmadığını söyledi.

Konuştuğumuz bir deri işçisi salgın döneminde çok sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını, izin haklarının bittiğini ve bu nedenle istese de bayramı bir tatile çeviremediğini anlattı. Bazı işçi arkadaşlarının izinlerini birleştirerek memleketlerine gidebildiğini aktaran işçi “Ancak bizim sektördeki işçiler için bu pek mümkün gözükmüyor” dedi. İşçi bayramı evde ailesiyle, salgına dikkat ederek geçirdiklerini, bayram için özel bir bütçe ayıramadıklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Denizlili işçiler: Düğünlerde altın değil, para takıyoruz

SONRAKİ HABER

Mektup: Emekli polis, arkadaşımızı taciz etti, karakolda biz haksız çıktık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa