02 Ağustos 2020 00:43

YDS işçisi: Kıdem tazminatını fona devrederse hükümet gider

Bir YDS işçisi, "Eve çok yorgun dönüyoruz. Yatağa düşüp yatıyoruz. Kıdem tazminatını daha genç işçilerden öğrenebildim" diyor.

Fotoğraf: YDS Basın Bülteni

Paylaş

Baran KOZAN
Ankara

Deri işleyerek askeriyede kullanılmak üzere ayakkabı üreten YDS fabrikasındaki işçiler kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarını Evrensel’e değerlendirdi. İşçilerinin yarısının yevmiye ile çalıştığı bu fabrikada sendikanın adının dahi geçmediğini belirten işçilerle çay molalarında görüştük. İşçiler, çalışma koşullarının zorluğunu “Muhtaç olmayan burada çalışmaz” diyerek ifade etti. Kıdem tazminatını değerlendiren bir işçi ise “Tazminatı fona devrederse hükümet de gider. Bugün işçilerin çoğu böyle düşünüyor. Bunu göze alamazlar. Yıllarca çalışıyoruz. Elimize bir kez toplu bir para geçecek” dedi.

PANDEMİ GEREKÇESİYLE 200 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Molada konuşmaya başladığımız işçilerde genç bir işçi 20 dakikalık molada dinlenmeye çalıştıklarını ifade ederek bizi selamlıyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle birlikte işsiz kalma riskinin daha da artacağını belirten orta yaşlardaki erkek bir işçi, “Şu anda bile fabrikadaki işçi sayısı azaldı. Kimini işten çıkarıldılar kimi çalışma koşullarına dayanamayıp kendisi çıktı”dedi. Bu sırada söze giren yanındaki arkadaşı, “Pandemi ile birlikte 200 yüzden fazla işçi çıkarıldı. Korona virüs sebebi ile yevmiye usulü çalışanlar 4.30’ta işten çıksa da geri kalanlar, sabah 8 akşam 9 arasında çalışıyor. Bu nedenle biz işçileri ilgilendiren haberlere bile ulaşamıyoruz. Günümüz fabrikada bitmiş oluyor. Eve çok yorgun dönüyoruz. Ailemizle ilgilenemeden yatağa düşüp yatıyoruz. Kıdem tazminatını servisteki daha genç işçilerden öğrenebildim” diye ekliyor.

"YILLARCA ÇALIŞIYORUZ ELİMİZE BİR KEZ TOPLU PARA GEÇECEK"

Patronların işçilerin herhangi bir gelişmede tepki göstermemesi için oldukça dikkatli davrandığını söyleyen bir işçi ise bugüne kadar çalışma koşulları üzerinden durumu değerlendirerek şunları söyledi: “Sendikanın örgütlü olmadığı bir fabrikada çalışıyoruz. Buradaki işçiler 1999 yılında fabrikada sendika örgütlensin diye mücadele etmiş sonrasında işten çıkarmalar olmuş. O günden beridir müdürler en ufak bir tepkinin şikayet edilmesini istiyor. Fabrikaya girerken bunlar bize söylenerek işe alınıyoruz. Bu yüzden YDS işçileri kıdem tazminatının fona devri sürecinde ses çıkaramıyor. Ancak diğer işçiler fabrikalarda yürüyerek, açıklamalar yaparak bu kararı durdular. Tazminat fona devrederse hükümet de gider. Bugün işçilerin çoğu böyle düşünüyor. Bunu göze alamazlar. Yıllarca çalışıyoruz. Elimize bir kez toplu bir para geçecek. Kimi kendine bir ev alabilmek, kimi de çocuğuna iyi bir gelecek kurabilmek için kullanıyor bu parayı. Bizler için kıdem tazminatı kaybedemeyeceğimiz bir şey değil.”

"3 AYDIR İZİNSİZ ÇALIŞIYORUM"

Bir diğer işçi ise fiziki mesafe uyarısı yaparak, “Korona ile beraber artık her şey işçilere uyarı, işten çıkarılma sebebi” dedi ve ekledi: “Yorgunluktan kurallara uyacak hal mi kaldı. İyice askeriyeye döndük, hirbir şey söyleyemez olduk, tazminat takip edecek hal yok bizde. Ben 3 aydır izinsiz çalışıyorum ne televizyon, izliyorum ne gazete bakıyorum. Burada çalışanların ekonomik olarak çok zorumda olduğunu patron biliyor ve bunu kullanıyor. Bu nedenle sendikalaşmak çok zor hatta adı bile yok. Muhtaç olmayan burada çalışmaz mecburiyeten burada çalışıyor insanlar.”

ÖNCEKİ HABER

Yazın yeşillik almak bile lüks oldu!

SONRAKİ HABER

Adalar’da toplu ulaşımı sağlayacak elektrikli araçlar sefere başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa