NASA'nın uzay aracı Perseverance, Mars'ta yaşamın izlerini aramak üzere yola çıktı

NASA'nın Atlas V roketi ile Mars'a yolladığı Perseverance robotu, kurumuş bir krater gölünü inceleyecek, gezegende geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak.

30 Temmuz 2020 08:22
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2020 10:54
Paylaş

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), bugün Perseverance adlı robotu Atlas V roketi ile Mars'a gönderdi. Fırlatılma Türkiye saatiyle 14.50'de gerçekleşti. Kalkış, NASA'nın youtube ve diğer sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.

NASA'nın geri sayımı #CountdownToMars etiketi ile gündemin üst sıralarında yerini korudu. Twitteer'da bu etiketle yapılan paylaşımlarda beğen (kalp) butonuna basıldığında küçük bir roket beliriyor.

PERSEVERANCE NE YAPACAK?

Kızıl gezegene yollanacak Perseverance robotunun adı sebat, azim anlamına geliyor. BBC'nin Mars proje danışmanlarından Dr. Ken Williford'dan aldığı bilgilere göre, Perseverance robotu geçmiş su izlerine rastlanan Jezero Krateri'ne gönderilecek.

Gezici robot, Mars kayalarını delerek içinden tebeşir büyüklüğünde örnekler alacak. Bunlar yalıtılarak paketlenmiş olarak, gezegen yüzeyine bırakılan kutularda toplanacak. Daha ileri bir tarihte gönderilecek olan bir başka robot da bu kutulardaki örnekleri toplayarak, analizinin yapılması için Dünya'ya getirecek.

DAHA ÖNCEKİ MARS GÖREVLERİ

VİKİNG MİSYONLARI

1970'lerde başlatılan Viking misyonlarında öncelik Mars'ın yörüngesine giren araçlarla çok sayıda fotoğraflama yapılması oldu. Bu görsel veriler sayesinde Mars yüzeyi hakkında fikir sahibi olundu. Viking misyonlarda toprak örnekleri de alınmış ancak herhangi bir canlılık belirtisi bulunamamıştı. Ancak çekilen fotoğraflarda akarsu ve göllerin yaratacağı şekiller belirlenmiş ve gezegende bir zamanlar yaşam olduğu fikri gelişmişti.

OPPORTUNITY VE SPIRIT

Uzay çalışmalarının yeniden hızlandığı 2000'lerin başlarında NASA'nın Mars keşif araçları'na suyun izini sürme görevi verildi. Opportunity (Fırsat) ve Spirit (Şevk) adlı araçlar gezegen yüzeyinde geçmişte su bulunduğuna ilişkin çok miktarda jeolojik kanıt buldular.

CURIOSITY

2012 yılında gezegen yüzeyine inen Curiosity (Merak), indiği Gale Krateri'ni bir zamanlar dolduran gölün canlı organizmaların gelişmesine uygun olabileceğini ortaya çıkardı. Curiosity ayrıca canlı organizmaların yapı taşları olan karbon içeren organik moleküller de buldu

En son görev olan Perseverance ise benzer bir çalışmayı geçmiş su izi Gale Krateri'ne göre daha da belirgin olan Jezero Krateri'nde yapacak. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta kauçuk fabrikasında yangın çıktı, 2 işçi dumandan etkilendi

SONRAKİ HABER

Adalardaki yolların yaya statüsünün kaldırılması tepkilere neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...