26 Temmuz 2020 08:15

Polonya hükümeti İstanbul Sözleşmesinden çekileceğini açıkladı, kadınlar sokağa çıktı

Polonya hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini açıklaması ülke çapında protesto gösterilerine neden oldu.

Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)

Paylaş

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro dün yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme sürecini 27 Temmuz'da resmen başlatacaklarını açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Cuma günü hükümetin İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı on binlerce kadın ülke çapında sokaklara döküldü.

Başkent Varşova'daki protesto gösterisinde Reuters'a konuşan organizatörlerden Marta Lempart, "Amaç aile içi şiddeti yasal hale getirmek" dedi. "Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş" diyen kadınlar,  sözleşmeden çekilinmesini isteyen bir derneğin merkezine yürüdü.

11 Mayıs 2011'de 'İstanbul Sözleşmesi' ismiyle anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu. Sözleşme Polonya'da 2015'te imzalanmıştı.

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, sözleşmenin okullarda çocuklara "cinsiyet kavramının biyolojinin ötesinde sosyal ve kültürel boyutlarının da olduğunun öğretilmesini gerektirdiği için zararlı olduğunu" ileri sürdü ve ülkedeki iç hukukun kadınları şiddetten korumak için yeterli olduğunu savunuyor.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) LGBT+ ve kürtaj karşıtı görüşleriyle de biliniyor. Bu ay içerisinde ikinci kez göreve seçilen Cumhurbaşkanı Andrzej Duda seçim kampanyası sırasında "LGBT+ haklarının komünizmden daha yıkıcı bir ideoloji" olduğunu savunmuştu. Duda, Polonya anayasasına eşcinsel çiftlerin evlat edinmesini engelleyecek maddeler ekleme sözü de vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Finans Enstitüsü raporu: Türkiye, borcu en çok artan üç ülkeden biri

SONRAKİ HABER

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Kovid-19 testi negatif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa