23 Temmuz 2020 13:27

Hafize Kurban davasının ertelenmesine kadınlar tepki gösterdi

Denizli'de eşi Hafize Kurban'ı öldüren Uğur Kurban'ın yargılandığı davada tutukluğa devam kararı verildi. Bir sonraki duruşma 17 Eylül tarihine ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde geçtiğimiz yıl boşanma aşamasında olduğu eşi Hafize Kurban'ı sokak ortasında katleden, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile dava açılan Uğur Kurban'ın yargılanmasına devam edildi. 

Denizli 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya koronavirüs salgını nedeniyle müşteki ve avukatları ile sanık avukatı salona alındı. Bir önceki duruşma sonrası bu duruşmada kararın açıklanması beklenirken mahkeme heyetinin değişmesi üzerine duruşma 17 Eylül tarihine ertelenirken Uğur Kurban'ın tutukluluğuna devam kararı verildi. 

Davanın karar duruşması olmasını bekleyen Hafize Kurban'ın annesi ve kadın örgütleri duruma tepki gösterdi. Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan Hafize Kurban'ın babası Mustafa Balık, "Benim kızım Hafize öldü, 2 gün önce öldürülen Pınar da benim kızımdı. Ben yetkililere buradan sesleniyorum. En başından beri ‘adalete güveniyorum’ dedim. Hala güveniyorum ama yapılması gereken yapılsın. İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı diyorlar. Demek ki bu sözleşme kadınları koruyor. Ben yetkililere güveniyorum. Katilin en ağır cezayı almasını istiyorum" dedi. 

“ADALET YERİNİ BULANA DEK BURADA OLACAĞIZ!”

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Ebru Koç Acar, “Kadın cinayetlerinin politik olduğunu, cezasızlığın katilleri cesaretlendirdiğini, siyasal söylemlerle ikinci sınıf kabul edilen kadınların her gün şiddetle burun buruna olduğunu her fırsatta haykırmaktan vazgeçmiyoruz. Bizler bu dava defalarca ertelense de adalet yerini bulana dek burada olacağız. Hafize Kurban için, Pınar Gültekin için, öldürülen tüm kadınlar için, korkusuzca yaşayabilmek için adalet istiyoruz” diye konuştu.

Kadın cinayetlerinde iktidarın sorumluluğuna dikkat çeken Acar, “Biz bu cinayetlerde 'İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine tartışmaya açmak' yolunu seçen iktidarın sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Katillerin uygulanmayan yasalardan, ceza indirimlerinden cesaret aldığını hepimiz biliyor ve haykırıyoruz. Hafize Kurban cinayeti de tüm kadın cinayetleri gibi güvencesizliğin ve önlemsizliğin sonucudur. Bizleri katletmeye ve sömürmeye ant içmiş bu zihniyetin karşısında sokaklarda, alanlarda, mahkeme koridorlarında haykırmaya devam edeceğiz. Kadın cinayetleri politiktir” ifadelerini kullandı. Acar son olarak mücadele çağrısında bulundu. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam