16 Temmuz 2020 14:03

Restorasyon Kurumundan Ayasofya ve 15 Temmuz için ayrıştırıcı paylaşım

Kültür-Sanat Sen, Ayasofya ve 15 Temmuz için ayrıştırıcı paylaşımlar yapan Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarını kınadı.

Ekran görüntüsü Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarının Facebook hesabından alınmıştır.

Paylaş

Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarının, insanlığın ortak mirası Ayasofya ve 15 Temmuz için yaptığı ayrıştırıcı paylaşımlar dikkat çekti. Kültür-Sanat Sen yaptığı açıklamada “Bir kamu kurumunun militanca tavrını, toplumu ayrıştırıcı, bölücü tavrını görüyor ve kınıyoruz” denildi.

İnsanlığın ortak mirası kabul edilen kültür varlığı Ayasofya’nın müzeden camiiye çevrilmesi hakkında tartışmalar devam ediyor. Bu sırada, disiplinler arası sürdürülen çalışmalarla birlikte konservasyon ve restorasyon çalışmalarının önemli olduğu Ayasofya için, bilimsel bir kurum olan Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı sosyal medya hesabından hem Ayasofya hem de 15 Temmuz için ayrımcı paylaşımlar yaptı.

KESK’e bağlı Kültür-Sanat Sen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Korumak ve onarmakla sorumlu olan bir kurumun Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ile ilgili kararnameyi ‘Elhamdülillah’ şeklinde paylaşması içler acısı bir durumdur ve kurumun varoluş felsefesine de aykırıdır” denildi.

Açıklamada, Ayasofya’nın camiiye çevrilmesinin araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde, AKP’nin oy oranlarının ciddi oranda düştüğü bilgisini geçmeleri ve buna karşılık olası bir erken seçim söz konusu olduğunda iktidarın radikal İslamcı çevrelerin oylarını kontrol etme amacı üzerine yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, bunun siyasi bir hamle olduğunun altını çizildi.

Bölge laboratuvarlarınca, Diyanet Başkanlığı bünyesindeki uzmanların Ayasofya'nın organik materyallerinde oluşabilecek olumsuz sonuçları önlemede yetersiz olduklarının bilindiğini belirtilen açıklamada, “Ayasofya’nın ibadete açılmasını neredeyse İslam alemi için yeni bir başlangıç olarak lanse eden siyasal iktidarın bu icraatlarının asıl nedeni kaybetmek üzere olduğu bir seçime sürükleniyor oluşudur” dedi.

Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarının sosyal medya hesabından yaptığı ikinci paylaşıma dikkat çekilen açıklamada, “Bir kamu kurumunun militanca tavrını, toplumu ayrıştırıcı, bölücü tavrını görüyor ve kınıyoruz. Ayrıca bu paylaşım halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmektedir ve TCK uyarınca suçtur. Bu durumu soruşturmak için yetkilileri göreve çağırıyoruz” denildi.

Kurumun 15 Temmuz paylaşımında, darbe girişimi gecesinden iki fotoğrafın altında, “Yıllarca cumhuriyeti yıkacaklar diye suçlanan Müslümanlar, elitler ATM kuyruğundayken devleti kurtardı” yazıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kamu Denetçiliği Kurumundan “Sürü bağışıklığı itirafı”

SONRAKİ HABER

Gebze Sendikalar Birliği, kıdem tazminatı konusunda hükümeti bir kez daha uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...