16 Temmuz 2020 09:06

TPD İzmir Şubesi: Açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması mümkün değildir

Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Samet Baş yazdı: Açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması mümkün ve kabul edilebilir değildir.

Fotoğraf: Pexels

Reklam

Samet BAŞ
Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Türk Psikologlar Derneği olarak, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde açılmış olan Psikoloji Açık Öğretim Programı uygulamasını kabul etmiyor ve bir an önce bu hatadan dönülmesini istiyoruz.

Psikoloji eğitimi açık öğretimde olmaz, çünkü:

  • Ülkemizde psikologlar yoğunlukla Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve üniversiteler gibi devlet kurumlarının yanı sıra bir çok özel kuruluşta uygulamalı alanlarda çalışmaktadırlar.
  • Ülkemizde psikoloji lisans mezunları “psikolog” unvanı almaktadır. Bize özgü bu durum Psikoloji lisans mezunlarına önemli bir mesleki görev ve sorumluluk yüklemektedir. Bu nedenle Psikoloji lisans programları yüz yüze eğitimi esas alarak yapılandırılmıştır.
  • Psikologlar eğitimleri süresince teorik bilginin yanı sıra gözlem/görüşme ve psikoterapi teknikleri, psikolojik testler (ör. zeka, kişilik ve gelişimsel testler) iş/performans analizi gibi bir çok farklı alanda uygulamaya dönük dersler almaktadırlar.
  • Danışman bir öğretim üyesi denetiminde usta-çırak ilişkisi içerisinde verilen bu uygulamalı eğitimlerin açık öğretim sistemi kapsamında verilmesi mümkün değildir.
  • Uygulamadan yoksun şekilde açık öğretim bünyesinde sadece teorik derslerle “psikolog” unvanı alan kişilerin çalışma hayatına dahil olmaları halk sağlığı açısından ciddi riskler taşımaktadır.
  • Açık öğretimden mezun olan bir hekimden tedavi almak ister misiniz? Nasıl ki tıp, mühendislik gibi alanlar açık öğretime uygun değilse psikoloji için de aynısı geçerlidir.
  • Psikologlar özel eğitimden, cinsel istismara, velayet davalarından endüstriyel alanlara kadar birçok farklı konuda insanların yaşamına dokunmaktadır.
  • Halihazırda alanda 50 bin psikolog olduğu ve bu sayıya her yıl 3-5 bin arası meslektaşın eklendiği tahmin edilmektedir. Ek olarak, açık öğretimle kontrolsüz biçimde artacak psikoloji mezunu sayısı mesleki standartları ve kaliteyi önemli ölçüde olumsuz etkileyecektir.

#psikolojideacikogretimehayir

Reklam