13 Temmuz 2020 17:26
Son Güncellenme Tarihi: 14 Temmuz 2020 04:07

Rize'de sağanak nedeniyle sel oluştu, iki kişi hayatını kaybetti

Rize genelinde etkili olan sağanak sonucu sel meydana geldi. Sel nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, Çayeli ilçesindeki Şairler Deresi taşarken bir köy evi tamamen yıkıldı.

Fotoğraflar: Ali Kemal Atik, Muhittin Sandıkçı/AA

Paylaş

Rize'de şiddetli yağış altyapı yetersizliğiyle birleşince pek çok noktada sel ve su baskınları meydana geldi, iki kişi hayatını kaybetti. Vali Kemal Çeber bir köy evinin tamamen yıkıldığını ve yaralılar olduğunu açıkladı. Pek çok ev ve işyerini su basarken Vali Çeber'in "Rize ili olarak biz bunlara alışkınız" sözlerini sarf etmesi dikkat çekti.

Kent genelinde sabahtan itibaren etkili olan yağışın şiddetini artırması üzerine Çayeli ilçesinde debisi yükselen Şairler Deresi taştı. Taşmanın etkisiyle dere üzerindeki köprü ulaşıma kapatıldı.

İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Selden yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüz kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken kendisinden haber alınamayan Ali Uzun adlı yurttaş ise evinin yakınındaki bölgeden toprak altından ölü olarak çıkarıldı.

Çevredeki çok sayıda aracın sular altında kaldığı sel nedeniyle Eski Pazar Mahallesi'ndeki apartmanların giriş katlarını su bastı. Binaların alt katlarında yaşayan vatandaşlar, üst katlardaki komşularının yanına sığındı.

Şiddetli yağışın etkilediği Madenli beldesinde incelemelerde bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, "Sabah İkizdere ilçemiz ve güzergah çok yoğundu. Erzurum yolumuz trafiğe kapandı, orayla uzun uğraştık, orayı toparladık" dedi.

VALİ "BİZ BUNLARA ALIŞKINIZ" DEDİ!

Akşam üzeri yağışın Çayeli ilçesi ve Madenli beldesinde yoğunlaştığını ifade eden Çeber, "Son 24 saatte 250 kilograma yakın yağış aldık. Yani bu çok olağanüstü bir miktar. İş yerleri ve evlerin alt katlarında yoğun su basan yerler var ama Rize ili olarak biz bunlara alışkınız, bu çok büyük çaplı bir yağış ama alışkınız. Bütün kurumlarımız tedbirliydi. Ne kadar tedbiriniz de olsa doğa ile ancak bir yere kadar mücadele edebiliyorsunuz. Elhamdülillah can kaybımız yok, o bizim en büyük tesellimiz" ifadelerini kullandı.

Anons yaptırarak bütün evlerin ve iş yerlerinin giriş katlarını bolaşttırdıklarını belirten Çeber, "Burada bir yurdumuz var. Orasını hazırladık. Kızılay'ımız orada servise başlayacak. Evini güvenli hissetmeyen, giriş katlarda yaşayanları o yurda alacağız" diye konuştu.

Rize’nin Çayeli ilçesinde selde mahsur kalanlar AFAD ve AKUT ekiplerince kurtarılıyor. Vatandaşlar ilçede güvenli yerlere yerleştiriliyor. Heyelan riski taşıyan yerleşim yerleri tahliye ediliyor. Çayeli ilçesinde heyelanlı bölgede mahsur kalan 6'sı çocuk 36 kişi tahliye edildi.

AFAD'tan yapılan açıklamada, "Rize il genelinde aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle Çayeli ilçesinin Köprübaşı ve Sarısu köyleri ile Madenli beldesinde birer ev yıkılmıştır. Meydana gelen heyelanlar nedeniyle kapanan yolların açılması için ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Bölgeye AFAD, Jandarma, UMKE ve STK ekipleri sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir. Köprübaşı ve Sarısu köylerinde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bölgeye Jandarma Genel Komutanlığından bir helikopter görevlendirilmesi yapılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir." denildi.

SOYLU: 12 KÖYE ULAŞMADA SIKINTI YAŞIYORUZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selin yaşandığı bölgeye gitti. Gece saatlerinde bölgeye varan ve incelemelerde bulunan Soylu, açıklamalarda bulundu.

Soylu "Şu anda 12 köye ulaşım konusunda problem yaşıyoruz. O köylere ulaşma konusunda da çok ciddi bütün ekiplerimiz çalışma yapıyor. 12 köyle ulaşımımız yok ama irtibatımız var. Yani orada bir problem olmadığı bilgisi var. Elbette ki maddi hasar muhakkak söz konusudur ama bir can kaybına yönelik veya başka türlü bir kayba yönelik bir durumumuz söz konusu değil. İrtibat var. İnşallah sabah olmadan veya sabahın erken saatlerinde de onlara ulaşmış oluruz." diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Burdur’da birliğine yeni katılan 23 askerde Kovid-19 tespit edildi

SONRAKİ HABER

Siyah Amerikalı Terry Willis, ırkçılığa karşı 1000 mil (1609 km) yol yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa