13 Temmuz 2020 00:43

Genç işçiler: Kıdeme değil işsizliğe el atsınlar

Ankara'da çeşitli iş kollarında çalışan işçilerle hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesini konuştuk.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Helin ÇAKIR
Ankara

Ankara’da çeşitli iş kollarında çalışan genç işçiler, hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesine ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip değil. Çalışma koşullarından dolayı kendilerine dahi vakit ayıramadıklarını söyleyen gençler, ayrıntıları öğrenince bir yandan “Bu kadarı da olmaz” diyerek şaşırıyor, diğer yandan “Bu gasba karşı ses çıkarmamız lazım” diyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra iki sene işsiz kalan bir işçi ise “Kıdem tazminatına değil işsizliğe el atsınlar” diyor.

McDonalds’ta çalışan kuryeler, kıdem tazminatının fona devriyle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söylüyor. Ayrıntılarından bahsettiğimizde ise oldukça şaşırıyorlar. İçlerinden biri “Bu kadarı da olmaz” diyor. Genç işçi insanların kıdem tazminatıyla ev, araba alma umuduyla senelerce çalıştığını ifade ediyor. Başka bir McDonalds işçisi ise “Ben ek işlerle birlikte çoğu gün 14 saat çalışmak zorunda kalıyorum. Sadece çalışıp eve gelip yatıyorum. Kendimi bile tanıtamıyorum ki bunu konuşalım” diyor.

"YÜKSEK MEVKİDE DAYIMIZ YOK"

İnternet kafede çalışan Mert üniversiteyi 2 yıl önce bitirdiğini ama tüm çabalarına rağmen iş bulamadığını anlatıyor: “Bilgisayar programcısıyım. Birçok iş başvurusunda bulundum ama yüksek mevkide dayımız olmadığından sonuçsuz kaldı. Yaşamak için bu internet kafeyi zar zor buldum. Kıdem tazminatına değil işsizliğe el atsınlar.”

Babasının daha önce kıdem tazminatıyla ilgili çalıştığı yerde problem yaşadığını anlatan Mert, fona devir tartışmalarından önce de yeterli denetimin olmadığından, tazminatın patronun insafına bırakıldığından bahsediyor. Yapılmak istenenin insanların emeğine yönelik bir gasp olduğunu belirten Mert, “Bugün bu gasba karşı ses çıkarılmadığı takdirde daha büyük şeyler gelecek. Bugün kıdem tazminatı olur yarın başka bir konu. Art arda gider. Ses çıkarmak lazım.”

Can ise Ankara’nın büyük lunaparklarından birinde çalışıyor. ‘Normalleşme’ süreciyle yoğunluklarının arttığından ve kendine hiç zaman ayıramadığından bahsediyor. İşçilerin bir ay çalışsa dahi emeğinin karşılığının verilmesi gerektiğini söyleyen Can, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesinde işçilerin mücadelesiyle geri adım attırılabileceğini dile getiriyor. Can, “Kimse mücadelesinden, hakkını aramaktan vazgeçmesin. Biz mücadele edersek her zaman kazanırız” diyor.

ÖNCEKİ HABER

OHAL'in 3. yılında mağdurların yoksulluğu büyüdü, psikolojik desteğe ihtiyaç arttı

SONRAKİ HABER

Avukatların yargı bağımsızlığı mücadelesi sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...