10 Temmuz 2020 16:50

Erdoğan: 24 Temmuz'da cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz

Ayasofya kararı sonrası ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "24 Temmuz 2020 Cuma günü, Cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve Ayasofya'nın Diyanet'e devredilerek ibadete açılması kararı sonrası ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Danıştay bugün 1934 tarihli Bakanlar Kurulu düzenlemesini iptal etti. Biz de buna dayanarak çıkardığımız bir Cumhurbaşkanlığı düzenlemesiyle Ayasofya'nın tekrar cami olarak hizmete açılmasını sağladık. Ayasofya 86 yıl sonra cami olarak hizmet vermeye başlayabilecektir. Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum."

"ÜCRETLİ GİRİŞ UYGULAMASINI KALDIRIYORUZ"

"Kültür ve Turizm Bakanlığımız konunun teknik hazırlıklarıyla, Diyanet de dini yönüyle ilgili çalışmalara başladı. Ayasofya Camii'ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da herkese sonuna kadar açık olacak, herkesi kucaklamaya daha özgün şekilde devam edecek."

"24 TEMMUZ'DA İBADETE AÇMAYI PLANLIYORUZ"

"İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya çok daha samimi özgün şekilde devam edecektir. Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz."

"GÖSTERİ YAPMAK DOĞRU DEĞİL"

"Aldığım bazı haberler çerçevesinde içerde veya dışarda görüntü vermek veya gösteri yapmak bunlar doğru değil. İnşallah 24'ünde hep birlikte burada cuma namazı kılar, böylece Ayasofya'yı da her şeyiyle bitmiş olarak ibadete açarız.

6 ay gibi süre içerisinde yapacağımız bazı hazırlıklar var.

"GÖRÜL BELİRTMENİN ÖTESİNDEKİ HER TÜRLÜ TAVRI BAĞIMSIZLIĞIN İHLALİ OLARAK KABUL EDERİZ"

"Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum. Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak, Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz.

Şu anda hemen arkamda bakınız dev bir vakfiyename vardır. Ve bu Fatih'in vakfiyenamesidir. Bunun içinde ne varsa o bizim için asıldır. Türkiye olarak biz de tarihi ve hukuki haklarımıza sahip çıkma konusunda aynı anlayışı bekliyoruz. Bu tam 567 yıllık bir haktır. İnanç odaklı bir tartışma yapılacaksa bu Ayasofya değil, İslam düşmanlığı ve yabancı nefreti olmalıdır.

"AYASOFYA'YA MİLLETİMİZ GÖZ BEBEĞİ GİBİ BAKMIŞTIR"

 

"Neredeyse takip eden her asırda büyük onarımlara tabii tutulan Ayasofya'ya milletimiz hep göz bebeği gibi bakmıştır. Öyle ki 'tanrının hikmeti' anlamına gelen orjinal ismini değiştirmeye dahi teşebbüs etmemiştir. Öyle ki yıkılmak üzere olan bu mabet ecdadımız tarafından camiye dönüştürülmekle kalmamış aynı zamanda ihya edilmiştir."

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de AKP'li 5 ilçe başkanı görevlerinden istifa etti

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi: Halk için hizmet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...