09 Temmuz 2020 10:02
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2020 13:36

Avukatlardan "çoklu baro" protestosu: Savunma susmayacak

İstanbul, İzmir ve Antalya'da avukatlar eylem yaparak TBMM Genel Kurulunda görüşülen "çoklu baro" teklifini protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP-MHP’nin “çoklu baro” düzenlemesini de içeren kanun teklifine karşı avukatların eylemleri sürüyor.

İstanbul Adliyesinde bir araya gelen avukatlar Meclis’te görüşülen ‘çoklu baro’ teklifini protesto etti. Eylemin ardından Evrensel’e konuşan İstanbul Baro Yöneticisi Avukat Sinan Naipoğlu, itirazlarını anlatmaya devam edeceklerini söyledi. Anayasa Mahkemesinin eski kararlarını da hatırlatan Naipoğlu, AYM de dahil her yolu deneyeeklerini belirtti.

THEMİS HEYKELİ ÖNÜNDE ALKIŞLI TEPKİ

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesindeki Themis Heykeli önünde buluşan avukatlar, kanun teklifini üç dakikalık alkış eylemiyle protesto etti. Sık sık “Savunma susmadı susmayacak”, “Hak, hukuk, adalet”, “Direne direne kazanacağız” ve "Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eyleme adliye içinde bulanan vatandaşlardan da destek geldi.

NAİPOĞLU: ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sinan Naipoğlu eylemin ardından Evrensel’e konuştu. Yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu gündeminde olduğunu hatırlatan Naipoğlu, “Burada tamamen avukat ve avukatların mesleki örgütü olan baroların yapısı ile ilgili bir konu gündemde. Ve şu anda Meclis görüşmeleri devam ediyor. Biz 80 baro olarak bu metninin barolarla ortaklaşmadan yapılmaması yönünde görüş bildirdik. Ama ne yazık ki buradaki süreç talepleriniz doğrultusunda olmadı” dedi.

Türkiye'de yargı bağımsızlığının istenilen seviyede olmadığının altını çizen Naipoğlu, “Yargı bağımsızlığı Hakimler ve Savcılar Kurulunun idareden bağımsız olmaması nedeniyle zaten can çekişiyordu. Bu savunmayı da etkisiz hale getirecek” dedi.

Yasanın Meclisten geçmesi durumunda çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Naipoğlu, “Biz hukukçuyuz. Dilimizin döndüğünce bunu anlatmaya devam edeceğiz. Daha sonra Anayasa Mahkemesi var. Açıkça anayasanın 135. maddesine aykırılık söz konusu” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI VAR

Anayasa Mahkemesinin daha önce Türk Tabipleri Birliği ve Diş Hekimlerinin temsil adaleti konusunda yaptığı başvuru sonrası çıkan kararları hatırlatan Naipoğlu, “2011 yılında Türk Tabipler Birliği 2014'te de Diş Hekimleri ile ilgili verdiği kararlarda özellikle bu adalete aykırı temsile ilişkin kararları çok net. Kanun koyucunun hukuk devletinde hukuka rağmen değil hukukla dost düzenlemeler yapması gerekir. Hukuk devletinin gereği budur” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR'DEKİ AVUKATLAR ANKARA'YA GİDİYOR

İzmir Barosu ise "çoklu baro" teklifine karşı Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, “Savunma durdurulamaz, savunma susmadı susmayacak” diyerek hazırlanan yasa tasarısının ucube bir tasarı olduğunu ifade etti.

Çıkarılacak yasa ile baroların sesinin kısmaya çalışıldığını belirten Yılmazer, “Çünkü korkuyorlar barolardan. Baroların yanlışa karşı doğruyu söylemesinden, baroların tüm yurttaşların haklarını ve özgürlüklerini savunmasından, iktidar ne zaman hukuk çizgisinin dışına çıkmış olsa baroların hukuk çizgisine çekmesinden korkuyorlar” dedi.

Çıkarılmak istenen yasaya karşı mücadele edeceklerini söyleyen Yılmazer, baro başkanlarının Ankara'da başlattığı nöbete destek olmak için bugün İzmir'den yola çıkacaklarını duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)


ANTALYA BAROSUNDAN OTURMA EYLEMİ

Antalya Barosu avukatları, "çoklu baro" yasa teklifini Antalya Adliyesi önünde oturma eylemiyle protesto etti.

Antalya Adliyesi önünde toplanan 50 avukat basın açıklaması yaptı. Baro Genel Sekreteri Avukat Özhan Karazeybek, yasa teklifinin 80 baronun itirazına rağmen Adalet Komisyonu'nda kabul edilip, TBMM Genel Kurulu'na sevk edilmesine karşı olduklarını söyledi. Karazeybek, “Bu sistem değişikliği, barolarda etnik, mezhepsel, siyasal ayrışmalara ve bölünmelere neden olacaktır. İdeolojik bölünmenin, etnik parçalanmanın, tarikat ve cemaatlere göre örgütlenmenin kaldırım taşları döşenecektir. Paralel Baro Yapılanması (PBY) ceza dosyaları artacak. Bu da yargının yükünü artıracaktır" dedi.

Avukatlar, 20 dakikalık oturma eyleminden sonra dağıldı. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuyuya inen işçi 2 metre yüksekten düşerek yaralandı

SONRAKİ HABER

Salihli Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarına verilen kınama cezası iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...