03 Temmuz 2020 14:48

ÖSYM, YKS’deki Mabel Matiz sorusu hakkında inceleme başlatmış

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS'de sorulan Mabel Matiz sorusuna ilişkin, "Milli, manevi değerler ve toplumsal değer yargıları" nedeniyle inceleme başlatıldığını açıkladı.

Fotoğraf: Ont/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Türkçe bölümünde, şarkıcı Mabel Matiz’e ilişkin bir soru sorulmuştu.

Yeni Akit gazetesi, Mabel Matiz'i LGBTİ+ kimliği ve nefret söylemleriyle öne çıkarıp sınavdaki soru hakkında ÖSYM Başkanından görüş aldı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün de nefret söylemlerini adeta destekleyen ifadelerle yanıt verdi, soruya ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.

TOPLUMSAL DEĞER YARGILARINI ÖNE SÜRDÜ

Aygün, “2020-YKS yaklaşık 2 buçuk milyon adayın katılımıyla üç oturum halinde 188 sınav merkezinde güvenle ve başarıyla tamamlanmıştır. Soru havuzu ülkemizin farklı üniversitelerinden binlerce akademisyenin katılımıyla oluşturulmaktadır. Kurumumuz yönetiminin milli, manevi değerlerimiz ve toplumsal değer yargılarımız konusundaki hassasiyeti açıktır. 2020 YKS’nin TYT oturumunda yer alan Türkçe alanındaki ilgili sorunun içeriği hakkında inceleme başlatılmıştır. Sorumlu kişiler soru hazırlama süreçlerinden çıkartılacaktır" dedi.

MUHARREM İNCE'DEN TEPKİ

ÖSYM’nin soruşturmasına tepki gösteren Muharrem İnce, yaptığı paylaşımda,  “ÖSYM YKS’de Türkçe alanında sorulan Mabel Matiz’in şarkı sözlerini içeren soru ile ilgili inceleme başlatmış, sorumlu kişiler soru hazırlama sürecinden çıkartılacakmış. Nelerle uğraşıyoruz? Elin oğlu uzaya insan gönderiyor, biz standart bir Türkçe paragraf sorusunu tartışıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sınavın Türkçe bölümünde, Mabel Matiz'in 'Maya' albümünden adaylara soru gelmiş, albümdeki Fırtınadayım şarkı sözlerinin yer aldığı soruda, adaylara şarkının sözlerinde ne ifade edildiği sorulmuştu. Mabel Matiz'in sınavdaki bir soruda yer alması sosyal medyadaki pek çok dinleyenini sevinmişti ancak nefret söylemi içeren pek çok paylaşım da yapılmıştı.

Sınavdaki soruda yer almasına şaşıran Mabel Matiz, Twitter'dan "Sevgili arkadaşlar selam. Bugünkü YSK sınavında şarkılarımı konu alan sorulardan şimdi haberim oldu :) Valla ne diyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba. Bu, ne bilmiyorum, ama bu bir şey." paylaşımında bulunmuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Halis Yerlikaya: Bölge’de yoksulluk, koronavirüsü bulaştırma riskini artırıyor

SONRAKİ HABER

Myanmar: Toprak yeşim taşı veriyor, işçileri alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...