28 Haziran 2020 18:41
Son Güncellenme Tarihi: 30 Haziran 2020 12:32

İTÜ öğrencilerinin tepkisi üzerine rektörlük geri adım attı

İTÜ öğrencilerinin online sınavların gerçekleştirilme yöntemine dair verdikleri tepki üzerine rektörlük, sınavlarda kamera ve mikrofonun açık olması zorunluluğunu kaldırdı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin online sınavların gerçekleştirilme yöntemine dair günlerdir gösterdikleri tepki sonucu rektörlük geri adım attı. Rektörlüğün yaptığı açıklamaya göre, online sınavlarda kamera ve mikrofonun açık olması zorunluluğu kaldırıldı.

İTÜ rektörlüğünün bugün yaptığı açıklamada, "Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun (KVKK) 28 Haziran 2020 (bugün) ilettiği yeni bilgi doğrultusunda, 29 Haziran Pazartesi günü başlayacak yarıyıl sonu sınavları öncesinde acil duyuru yapılması zorunluluğu doğmuştur. Ninova ve Zoom platformlarından yapılacak olan yarıyıl sonu sınavları sırasında kamera ve mikrofonun açık olması öğrencinin isteğine bırakılmıştır." denildi.

İTÜ'DE NELER YAŞANMIŞTI

İTÜ yönetimi sınavların tarihleri, not değerlendirmesi ve sınavların nasıl yapılacağı doğrultusunda karar alma sürecini geçtiğimiz günlere kadar ertelemişti. Bu durum öğrenciler başta olmak üzere birçok kişinin tepkisine yol açmıştı. Öğrenciler bu süreçte bir araya gelerek taleplerini okula iletmeye çalışmış fakat resmi bir açıklama yapılmamıştı. Sınavların nasıl yapılacağı ancak geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Açıklanan sınav yönteminde öğrencilerin kişisel veri güvenliği hiçe sayılırken aynı zamanda soru çözümlerinde geriye dönemeyecek olmaları, öğrenciler ve akademisyenlerin tepkisiyle karşılaştı.

ÖĞRENCİLERİN ÖFKESİ ARTIYOR

Gün boyu #İTÜmahremiyetistiyor etiketi Twitter'da gündemde kaldı. Bugüne gelindiğinde öğrencilerin halen taleplerine cevap alamadığı gerekçesiyle #İTÜyekulakver tag’i ile tekrardan bir çalışma yapan öğrenciler gündeme girmeye başardı. Özellikle birçok öğrenci kulübünün destek verdiği çalışmada tekrar gündem olan İTÜ öğrencilerine resmi açıklıma gece saatlerinde yapıldı. KVKK’nin bilgilendirmesi doğrultusunda İTÜ yönetimi final sınavında uygulanacak olan yöntemin öğrencilerin tercihlerine bırakıldığını duyurdu.

Öğrenciler hâlâ asıl taleplerinin tercihe dayalı pass-fail sistemi olduğunu dile getiriyor. Öğrencilerin çoğunluğunun dile getirdiği bu talepleri 30'u aşkın öğrenci kulübü de destekliyor.

BELİRSİZLİK HALEN SÜRÜYOR

Rektörlüğün öğrencilere gönderdiği Zoom Platformu üzerinden yapılacak sınavlarda kamera ve mikrofon açma zorunluluğunun kaldırılmasının ardından öğrencilerin kişisel verilerinin korunması açısından mağduriyet yaratacağını düşündükleri “Witwiser” uygulaması ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Hafta sonu yapılan kamera ve mikrofon zorunluluğunun kaldırılmasının ardından havuz derslerinde Pazartesi günü sınavlar devam ederken bu sınavlarda Witwiser uygulamasının kullanılması öğrencilere zorunlu tutuldu. Zorunlu tutulmasına rağmen sistemde ve uygulamada yaşanan aksaklıklardan dolayı bazı öğrenciler sınav saatinde sınava başlayamadı, bazı öğrencilere ise sistem sınav bitene kadar giriş yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine daha ilk günden başlayan aksaklıklar, mağduriyetler ve verilen korunması konusunda yaşanacak sıkıntıların artık daha da netleşmesi ile birlikte İTÜ öğrencileri Twitter’da #İTÜlüwitwiserıistemiyor hashtagi ile tekrar bir çalışma yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar ve 29 Haziran Pazartesi günü yaptıkları çalışma ile Türkiye gündemine girmeyi başardılar.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Öğrencilerin ana taleplerinden birisi olan Witwiser uygulamasının kullanılabilmesi için gerekli izinlerin öğrencilerin kişisel verilerini ihlal edecek olması ve bu verilerin veri merkezi yurtdışında olan bir kuruma bu verilerin aktarılacak olmasıydı. Bunun hukuki olarak bir dayanağının olmadığı konusunda İstanbul Barosu Kişisel Verilerin Korunması Komisyonu Başkanı Hasan Selçuk Turan da tweetleri ile birlikte kullanılmaya çalışılan uygulamanın Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu ihlal edeceğini açıkça ifade ederek İTÜ’lü öğrencilerin hukuki olarak da haklı olduklarını duyurarak destek verdi. Gün içerisinde yapılan hashtag çalışması ve gündemde birçok noktada İTÜ’de yaşananların tartışlması ile birlikte İTÜ Rektörlüğü gece öğrencilere mail üzerinden açık olarak verilerin yurtdışında bir merkeze aktarılacağını ve burada depolanacağını kabul eden bir açıklama gönderdi. Açıklamada verilerin yurtdışına aktarılacağı ve bunun ilgili dersin bölüm başkanlığı tarafından takip edileceğini ve bir sorun olayacağını açıklayan İTÜ Rektörlüğü; ayrıca öğrencilerin verilerini koruyabilmeleri için uygulamayı kullanacakları tarayıcıyı sıfırlayarak bir tarayıcıyı sadece sınavlar için kullanma yolunu tavsiye etti. Kişisel Verileri Koruma Kanunu uyarınca öğrencilerin bu uygulamayı kullanmama haklarına dair bir açıklama bulunmayan açıklamanın yapılmasının bir süre sonrasında havuz derslerinin ilgili sayfalarından ve İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı’nın Twitter hesabından uygulamayı kullanmanın zorunluğu olmadığı açıklandı. Uygulamayı gerekli hukuki dayanaklar ile kullanmak istemeyen öğrenciler içinse çözüm yolu olarak yapılacak final sınavlarının ardından sözlü bir şekilde yapılacak ek sınavlara girebilemeleri gösterildi. Bunun üzerine birçok öğrenci sözlü sınavın her ders için uygun olmadığını, zaten İTÜ’de yıllardır bir sözlü sınav geleneğinin olmadığını ifade ederek gösterilen çözümün aslında öğrencilere bir çözüm yolu yerine daha zor bir seçenek sunmak olduğunu Twitter’dan ve farklı sosyal medya paltformlarından dile getirdiler. Öğrencilere sunulan seçeneklerin kısıtlı olması, okulun gerekli uzaktan eğitim ve sıav altyapısını oluşturmamış olması ve bazı sınavların nasıl yapılacağının belirsizliğinin sürdüğü İTÜ’de öğrenciler de kendilerini en az mağdur edecek seçenekleri talepleri olarak tartışıp seslerini duyurmaya devam ediyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 1356 kişi Kovid-19'a yakalandı, 15 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Küçükçekmece'de öğrenciler, YKS'nin bitiminden 30 dakika önce sınıftan çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...