27 Haziran 2020 11:02
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2020 17:40

Gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin'e işkence edildi

DTK’ye yönelik soruşturma kapsamında dün Diyarbakır'da gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin'e işkence edildi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik soruşturma kapsamında dün Diyarbakır'da gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin'in işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıktı. İşkence fotoğraflarını basınla paylaşan Merak Danış Beştaş ve Ayşe Acar Başaran, “İşkenceciler yargı önüne çıkarılmalı” dedi.

DTK'ye yönelik soruşturma kapsamında dün birçok kentte ev baskınları yapıldı, aralarında yerine kayyum atanan Silvan Belediyesi Eş Başkanı Naşide Toprak, Gazeteci Ayşe Kara, Rosa Kadın Derneği üyeleri ve avukatların da bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında dün akşam saatlerinde gözaltına alınan isimlerden biri de Sevil Rojbin Çetin. Çetin’in Diyarbakır kent merkezindeki evine akşam saatlerinde polis baskını yapıldı ve uzun süre devam eden aramada evdeki eşyalar dağıtıldı.

Mezopotamya Ajansının haberine göre sonrasında İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen Çetin’in darbedildiği ortaya çıktı. Gözaltında çekildiği anlaşılan fotoğrafta Çetin’in sol gözünün altında morluk, boğazında ise kızarıklıklar olduğu görülüyor.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: İŞKENCECİLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ile HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Sevil Rojbin Çetin’in durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. İşkence fotoğraflarını da paylaşan Beştaş ve Acar, hükümetten konuya ilişkin derhal açıklama yapmasını istedi. Beştaş, “İşkenceciler yargı önüne çıkarılmalı” dedi.

Polislerin Çetin’in komşularını dışarıya çıkmamaları yönünde tehdit ettiğini aktaran Beştaş, “İki köpek gönderilmiştir kapı açıldıktan sonra. Bu köpekler bir işkence aracı olarak kullanılmıştır. Diyarbakır Emniyeti köpekleri işkencede kullanmada yeni bir dönem başlatmıştır. Hatırlanacağı gibi Diyarbakır’da M.E.C isimli şüpheli işkence gördüğü görüntüleri ortaya çıktıktan sonra köpeklerin kullanıldığını herkes gördü” diye konuştu.

"3,5 SAAT SÜREN İŞKENCE YAPILMIŞTIR"

Beştaş şöyle devam etti:

“Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir. Evin içinde tutanaklarla da sabit, 3,5 saat süren işkence yapılmıştır. Kendi evinin içinde, ikametgahında kolluk gücü, özel harekat tarafından işkence seansı maalesef uygulanmıştır."

Beştaş, ayrıca “İşkence izlerini bir kez daha söylemek gerekirse, belinde ayakkabı izleri, bacaklarında köpek ısırmaları, göz altlarında patlak ve morarma var, vücudunun her yerinde darp izleri var” dedi.

İktidardan açıklama beklediklerini vurgulayan Beştaş, “Bu işkenceye dair derhal bir açıklama bekliyoruz. Bunu yapan kimse, gerekirse özel harekatı gerekirse emniyet müdürü kim olursa olsun bugün bu işkencecilerin derhal görevden alınmasını istiyoruz. Yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Eğer bu işkenceyi siz yaptırmadıysanız çıkın açıklama yapın, gereğini yapın; eğer siz yaptırdıysanız da istifa edin” diye konuştu.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hukukçular ve öğrenciler barolara yönelik baskıyı konuştu

SONRAKİ HABER

Mamaklılar verilen sözün tutulmasını istiyor: Mamak Çöplüğü yeşil alan olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa