Petrol-İş Gebze Şube üyesi işçiler kıdem tazminatı hakları için eylemlere başladı

Petrol-İş Gebze şubesi kıdem tazminatı eylemlerine başladı. Bugün ve yarın vardiya giriş çıkışlarında eylem, yürüyüş ve basın açıklaması yapacak işçiler, kıdem tazminatına karşı sözlerini söyleyecek.

25 Haziran 2020 07:41
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2020 20:36
Paylaş

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube üyesi işçiler kıdem tazminatı haklarının gasbedilmek istenmesine karşı işyerlerinde eylem yaptı. Vardiya değişimlerinde yürüyüş ve açıklama yapan işçiler “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” dedi. Eylemler bugün de devam edecek.

Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Trelleborg (F1 ve F2) Novares, Plascam, DYO Boya, Bayer Türk, BASF Türk, Tekno Kauçuk (GOSB ve Taysad), Cambro Özay, Ravago (Petrokimya ve Tekpol), Alpla (Çayırova, Pelitli ve Konya), Polinsu, Nedex, Saybolt, Unilever (Konya) ve Durden Plastik’te (Bilecik) işçiler kıdem hakları için vardiya değişimlerinde eylem yaptı. Eylemlerde sık sık, “Susma haykır, kıdem haktır”, “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” ve “Kıdeme dokunma greve gideriz” sloganları atıldı.

‘MESELE ALAMAYAN İŞÇİLERSE KÜÇÜK BİR DEĞİŞİKLİK YAPIN’

Yapılan açıklamalarda Hükümetin ve patronların ısrarla, yıllardır fona devretmeye çalıştıkları kıdem tazminatının tekrar hedefe konulduğu ifade edildi. Kendilerine gerekenin fon değil, güvence olduğunu belirten işçiler, “Hükümetin, işçilerin kazanılmış haklarına karşı yapılan her düzenlemeyi olumluluk içeren bir kavramla sunmayı alışkanlık haline getirdiğini biliyoruz. Sosyal güvenlik sistemindeki yıkımın adına reform dediler. İşçiler için güvencesiz, yarını belirsiz çalışma koşullarına da ‘İstihdam Kalkanı’ adını verdiler. Şimdi de, kıdem tazminatını alamayan işçileri gösterip bu hakkı alamayan bir grup işçinin de tazminat alabilmesini sağlamak yerine tüm işçilerin bu haktan mahrum kalacakları bir fon sistemi öneriyorlar. Kıdem tazminatları güvence altında değilse, bunun yasalarda yapılacak küçücük bir değişiklikle sağlanması mümkündür” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

İşçiler açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “İşçi sınıfına teslimiyet kanunlarını dayatmak isteyenleri, kim olursa olsun, uyarıyoruz. Kıdem tazminatı, işçi sınıfının işyerinde tükenen yaşamlarının birikimleridir. Bu birikimi bir fona devredip patron örgütlerine peşkeş çekmenize izin vermeyeceğiz. Bizim hayatlarımızla kendinize ek kaynaklar yaratmanıza izin vermeyeceğiz. İşçi sınıfının bu boyunduruğu elinin tersiyle söküp atacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bugüne dek böylesine bir teslimiyeti hiçbir güç işçi sınıfına kabul ettiremedi, yine ettiremeyecektir. İşçi sınıfı başta sendikalarıyla ve emekçi dostu demokratik kitle örgütleriyle birlikte bu saldırıyı da göğüsleyebilecek tecrübeye ve birikime sahiptir.”

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Danimarka, İsveç’e tatile gidecek emekçileri işten atmakla tehdit etti

SONRAKİ HABER

EMEP: Sınavsız, yarışsız demokratik eğitim için mücadele edelim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...