11 Haziran 2020 15:08

Petrol-İş: Pandemi fırsatçılığı yapmayın, kıdem tazminatı hakkı kırmızı çizgimizdir

AKP hükümetinin işçilerin kıdem tazminatı hakkına el koymak için harekete geçmeye çalışması üzerine Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz açıklama yaptı, "Karşılarında işçi sınıfını bulurlar" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, kıdem tazminatı fonuna hükümet tarafından el konulmak istenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemi fırsatçılığı yapmayın, kıdem tazminatı hakkımız kırmızı çizgimizdir” dedi.

İşçilerin bazı kazanılmış haklarının geri alınması girişimlerine pandemi sürecinin bahane edildiğini belirten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, “Hükümetin henüz ayrıntılarını açıklamadığı 'İstihdam Kalkanı Paketi' ve ardından gündeme alacağını belirttiği bazı düzenlemeler, pandemi sürecindeki kayıplarımızı gidermeye değil aksine emekçilerin bazı haklarının kalıcı olarak ellerinden alınmasına dönüktür. Belirli süreli iş sözleşmelerinin ve esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılması, işçinin rızası aranmadan tek taraflı ücretsiz izin uygulamasının sürdürülmesi, BES kesintilerini tamamen zorunlu hale getirecek 'Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası' gibi düzenlemeler işçilerin açık bir şekilde aleyhinedir” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI FONUNUN YENİDEN GÜNDEME GETİRİLMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ”

Yapılan açıklamalardan "Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası" sisteminde oluşacak fonun daha önce de gündeme getirilen kıdem tazminatı fonu ile entegre edileceğinin anlaşıldığını ifade eden Akyüz şunları söyledi: “Hükümet bu niyetlerini, dün bazı işçi ve işveren örgütleri ile bir araya gelerek ortaya koymuş, deyim yerindeyse nabız yoklamıştır. Ülkemiz, sonuçları ekonomik ve toplumsal açıdan çok ağır olan bir süreçten geçmiştir. Salgın sürecinin etkileri ve ekonomideki yaşanan sıkıntılar ise devam etmektedir. Böyle bir dönemde, kıdem tazminatı fonunun yeniden gündeme getirilmesi asla kabul edilemez.“

Kıdem tazminatı hakkının, işçi sınıfının esnetilemeyecek kırmızı çizgisi olduğuna vurgu yapan Akyüz, “Bu hakkımız geçmişte zaten budanmıştır. Yapılması gereken kıdem tazminatı fonu kurulması değil, kıdem tazminatında yıllar içinde elimizden alınan hakların geri verilmesidir” dedi.

“KARŞILARINDA İŞÇİ SINIFINI VE SENDİKALARI BULACAKLAR”

İstihdamda esnekleşmeyi ve belirli süreli sözleşmeleri yaygınlaştıracak, ücretsiz izin dayatmasını uzatacak ya da kalıcılaştıracak, emeklilik sisteminin özelleştirilmesine yarayacak ve BES kesintilerini zorunlu hale getirecek düzenlemelere de karşı olduklarını vurgulayan Akyüz şu ifadeleri kullandı: “Ekonomide ortaya çıkan finansman sorunlarını, işçinin kazanılmış haklarını tırpanlayarak ve alınteriyle kazandığımız ücretimizden yapılacak kesintilerle çözmeye çalışmayın. Bu nafile bir çaba olacak; buna niyetlenenler, karşısında işçi sınıfını ve sendikaları bulacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig'de koronavirüs arası sona erdi

SONRAKİ HABER

1,5 milyon liraya yapılan yağlı güreş tesisi bir kere kullanılıp yıkıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...