10 Haziran 2020 07:57

HDP’den “demokrasi yürüyüşü” için çağrı

Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya başlatacakları yürüyüşün “demokrasi mücadelesi” olduğunu söyleyen HDP’li vekiller, hak ve hukuktan yana olan herkesi destek vermeye çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP’li belediyelere atanan kayyumlar ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasının ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülüp tutuklanmaları üzerine HDP Merkez Yürütme Kurulunun (MYK) kararlaştırdığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne 15 Haziran’da start verilecek.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne ve Leyla Güven’in milletvekili seçildiği Hakkari’den yola çıkacak olan HDP’lilerin yürüyüşü 20 Haziran’da Ankara’da son bulacak.

HDP milletvekilleri, yürüyüş kararı ve amaçlarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

KATIRCIOĞLU: 1 AYDIR ÇALIŞIYORDUK

Yürüyüş kararının tek başına milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesiyle alınmış bir karar olmadığını ifade eden HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, bir aydan fazladır bunun üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. HDP’nin Türkiye’nin üçüncü büyük siyaseti ve partisi olduğunun altını çizen Katırcıoğlu, “Bir anlamda baskının giderek arttığı Türkiye’de buna itiraz eden ses olmamız gerektiğini düşünerek bu planlama yapıldı” dedi.

Planladıkları yürüyüş doğrultusunda Edirne’den konvoylar halinde önce İstanbul’a, buradan da Ankara’ya gelineceğini belirten Katırcıoğlu, fakat kimi yerlerde yürüyüşler olacağını, örneğin Taksim Meydanı’na yürüyerek gidip basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Katırcıoğlu, bu süreçte bütün demokrasi güçlerinin kendilerine destek vermeleri ve yürüyüşe katılmalarını beklediklerini de ifade etti.

KENANOĞLU: DARBELERE KARŞI DEMOKRASİ

Partinin bir diğer İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, düzenleyecekleri yürüyüşün “demokrasi mücadelesi ve ortaklaşma çağrısı üzerine kurulmuş” 3 aylık bir eylem planı olduğunu ifade etti.

“NORMALLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR”

Kenanoğlu, çıkardıkları eylem planının 20 Haziran’da sonlandırılacak yürüyüşle sınırlı olmadığını özellikle vurguladı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar çeşitli eylem ve etkinlikler yapacaklarını dile getiren Kenanoğlu, “Türkiye’de bu iktidara AKP-MHP faşizan bloğuna karşı da alternatif üretebilmek adına düzenlenmiş bir yürüyüştür” dedi. (İstanbul/MA) 

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf'te 900 yıllık Küçük Saray suya gömüldü

SONRAKİ HABER

Ticaret bakanlığı: Akkuyu Nükleer Santralinde ne olduğu sır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...