10 Haziran 2020 03:00

Ne salgın ne deprem, tedbirsizlik öldürüyor!

İnsanlardan adeta para dilendiler, herkesin aklından “Deprem vergileri ne oldu?” sorusu geçti.

Paylaş

YASİN HAN

MALATYA

Geçtiğimiz günlerde Malatya’nın Pütürge ilçesinde 5.3 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Valiliğin açıklamasına göre 7 mahallede 20 ev ağır hasarlı duruma geldi ancak can kaybı yaşanmadı. Karantina günlerinde salgından korunmaya uğraşırken bir de deprem bizleri tedirgin etti.

Bundan yaklaşık 5 ay önce de Elazığ Sivrice’de olan 6.8’lik deprem oldu ve burada da şiddetli bir şekilde hissedildi. Pek çok insan mağdur oldu. Gerekli yardımların gerekli insanlara hiçbir şekilde ulaştığını düşünmüyorum. Elazığ’ın deprem bölgesi ilan edilmemesi çok büyük bir hataydı.

İnsanlardan adeta para dilendiler, herkesin aklından “Deprem vergileri ne oldu?​” sorusu geçti.  Ağır hasarlı binalar yıkıldı evet ama hafif hasarlı binalar hâlâ duruyor.  Hiçbir şekilde bir önlem alınmadığı için 5.3 şiddetinde bir deprem bile olsa ( 5.1 ile 5.2 depremi arasındaki fark 10 kat daha büyük bir depremi meydana getirmiş oluyor. 0.1’lik fark dahi önemli.) bazı binalar yıkılacak durumda.

TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

Deprem bir yana salgın dönemindeki tedbirsizlikler de bizi yoruyor. Malatya’da  “Maske takmadan sokağa çıkmak yasak” dediler ancak hiçbir şekilde bir ceza uyguladıklarını düşünmüyorum. Gerekli yaptırımlar olmadığı için insanlar bu şekilde geziyor ve virüs gittikçe artıyor. Malatya’da şehirlerarası seyahat yasağının kalkmasıyla birlikte, insanlar memleketlerine geldiler ve bu da virüsün artmasına neden oldu. Köylerde dahi vakalar çıkmaya başladı. Malatya’da bu şehirlerarası yasağın kaldırılması çok erken oldu.

Yani tedbirler hiçbir şekilde yeterli değil zaten, bu ülkede hiçbir şey yeterli değil. Hep bir önlemsizlik ve bir boş vermişlik var. Tedbiri elden bırakmamak gerekir ancak şu dönemde hiçbir şekilde tedbir alınmıyor. Geçenlerde hastaneye gittim, girişte ateş ölçümü bile yapılmadı. Ben uyarınca yapıldı. Virüs bitmiş gibi davranılıyor ancak virüs bitmedi.

 

ÖNCEKİ HABER

“Unutmamak” mümkün mü?

SONRAKİ HABER

İstanbul Adalet Sarayındaki cinsiyetçi afiş tepki çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa