07 Haziran 2020 00:53

Halk pazarındaki yurttaş: Salgından önce 3 lira olan sebze 8 liraya çıktı

Salgın nedeniyle yoksulluk derinleşti. Emekçi semti Tuzla'da konuştuğumuz yurttaşlar, “Hayat zenginler için iyi ancak işçiler için zor ilerliyor” diyor.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Sırma DOLAR
Zeynep Beril ÖZDİN
İstanbul

Tuzla Aydınlı semt pazarındayız. Pazara gelenlerin çoğu işçiler ve aileleri. Hükümetin salgına karşı alınan önlemleri “Normalleşme” adı altında esnetmesi kadar pahalılıktan da yakınıyorlar. Salgın nedeniyle yaşanan yoksullaşmaya dikkat çekerek “Hayat zenginler için iyi ancak işçiler için zor ilerliyor” diyorlar. 

Pazara gelen bir tersane işçisiyle karşılaşıyoruz. Koronavirüs sürecinde geçimini nasıl sürdürdüğünü sorduğumuz işçi “Bu süreçte her şey yüzde 100 pahalılaştı, virüsten önce 3 liraya satın aldığımız şu an 8 lira olmuş durumda” diyerek artan gıda fiyatlarına tepki gösterdi.

“Peki salgına karşı tersanelerde alınan önlemler yeterli miydi?​” sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Çok zor şartlarda çalışıyoruz, tedbirler neredeyse yok, kendimizi kolluyoruz, ailemizi riske atarak çalışmaya devam ediyoruz. Kullandığımız minibüsler dolu oluyor. Hayat zenginler için iyi ancak işçiler için zor ilerliyor, bu pazardaki insanlar en ucuz gıdayı nerede bulabiliriz diye uğraşıyorlar.”

Bir diğer işçi salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını ancak ailesinin geçindirmekte zorlandığını ifade etti. Bir başkası ise salgın döneminde çalışmadığını, sosyal yardımdan da faydalanamadığını aktararak, herkesin mağdur olduğunu, çoğu kişinin akrabaları ile dayanışarak geçimini sağladığını dile getirdi.

SALGIN KAYGISI SÜRÜYOR

Görüştüğümüz kişi “İşe gidip gelirken toplu taşımayı kullanıyorum, epey kalabalık oluyor. Vaka sayılarında artışa neden olabileceğini düşünüyorum” sözleriyle kaygısını dile getirdi.

“Esnetilen tedbirler önümüzdeki süreçte vaka sayılarında artışa neden olur mu?​” sorumuza ise pazara gelen bir başkası şöyle yanıt verdi: “Tabii ki artışı etkiler. Ben dahil çoğu kişi maske takmıyor.” Pazara konulan dezenfektanın yeterli olmadığını, pazar girişinde maske dağıtımı da yapılması gerektiğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere ve İsviçre'de ırkçılık karşıtı eylemler kitleselleşerek devam ediyor

SONRAKİ HABER

Ann Linde: İsveçli milletvekillerinin hedef gösterilmeleri kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa