05 Haziran 2020 08:55

HDP'nin Diyarbakır’da yaptığı açıklama sonrası polis müdahale etti

HDP Diyarbakır İl Örgütü’nün, 3 ismin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla yaptığı açıklamaya polis müdahale etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürüldükten sonra tutuklanmasına ilişkin parti binası önünde basın açıklaması yapmak istedi.  HDP’lilerin, il binasından dışarı çıkmalarına izin vermeyen polisler pandemiyi ileri sürdü. Milletvekilleri ve polisler arasında uzun süren tartışmalar sonucu, sadece 10 kişi ile açıklama yapılacağı belirtildi. milletvekilleri, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri ve ESP yöneticileri il binası önünde açıklama yaptı.

 ‘TANIMAYACAĞIZ’

Açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, bu tür baskılara teslim olmayacaklarını ifade ederek, “Bu darbeci zihniyet 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürüyor. 1994 yılında DEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları düşürülerek milletvekillerinin meclisten yaka paça atıldığı günden bugüne demokratik siyaset ısrarında bulunan 27 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Halk iradesine karşı geliştirilmiş bu rantçı, ahlaksız ve faşist darbeciliği asla ve asla tanımayacağız” dedi.
 
Yapılanın HDP’nin birlik ve ortak mücadele çağrısı olan tutum belgesine bir yanıt olduğunu ifade eden Alökmen, “Demokratik siyaset geleneğini sürdüren bir parti olarak, bugüne kadar dokunulmazlıklarla, milletvekilliğiyle değil, kesintisiz ve sistematik saldırılara karşı halkımızın meşru iradesini temsil ederek geldik. Bugün de Saray rejiminin bu saldırısında vermek istediği mesajı aldık. Cevabımız da bir o kadar nettir: Bütün bu saldırılara karşı Türkiye’nin demokratik geleceğini yaratma çabamıza devam edeceğiz. Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir. Bu vesileyle bir kez daha başta partimiz olmak üzere bütün toplumsal kesimlere yönelen bu saldırganlığa ve nobranlığa karşı demokratik güç birliği çağrısında bulunuyoruz. Demokratik gelecek ve Özgür Türkiye tüm farklılıklarımızla hepimizin ellerindedir. Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

AÇIKLAMADAN SONRA MÜDAHALE

Uyanık’ın açıklamasının ardından “Berxwedan jîyane” (Direnmek yaşamaktır) sloganı atılmasıyla polis müdahale etti. İl binası içinde bekletilen grup, açıklamaya destek vermek isterken, polis müdahalesine maruz kaldı. İl binası içine girmeye çalışan polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Parti binasına müdahale eden polisler içeridekilerin dışarı çıkmaması için uzun süre kapıda bekledi.

Öte yandan milletvekillerinin tutuklanması, HDP Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçe binalarında da eş zamanlı protesto edildi.  

(Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmayacak (5 Haziran)

SONRAKİ HABER

Kovid-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin hakkındaki makale geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...