05 Haziran 2020 00:03

Bekçiler, yetkilerini daha genişletilmeden kötüye kullandı

AKP'nin bekçilerin yetkileri genişletilme teklifi daha kabul edilmeden bekçilerin görev ve yetkilerini kötüye kullandığı pek çok olay meydana geldi.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

ABD’de ırkçı polisin George Floyd’u boğarak öldürmesi tüm dünyada tepkilere neden olurken, Türkiye’de bekçi yetkileri genişletilmek isteniyor. Muğlak gerekçelerin sokakta keyfi uygulamalara neden olacağı uyarılarına rağmen teklif, Meclis Genel Kurulunda hızla kabul edilmek isteniyor. Ancak daha yasa kabul edilmeden bekçilerin görevini kötüye kullandığı şiddet ve taciz gibi birçok olay meydana geldi.

Meclis 48 günlük tatilin ardından mesaisine bekçilerin yetkisini genişletecek kanun teklifi görüşmeleri ile başladı. Meclis Genel Kurulunda tartışmalara neden olan teklifin iktidar partisinin kolluğu görevi göreceği tepkilerine yol açtı. Teklifte bekçilere gösteri ve yürüyüşlerde müdahale, kimlik sorma ve silah kullanma gibi yetkilerin tanınmasının insan hakkı ihlallerine sebep olacağı ifade ediliyor. Bekçilerin yetkilerinin genişletilmesindeki muğlak gerekçelerin ise keyfiyete sebep olacağı belirtiliyor. Ancak birçok yerde bekçilerle ilgili teklif daha kabul edilmeden kolluk gücünü kötüye kullanıldığı pek çok olay meydana geldi.

ÇÖP DÖKMEYE ÇIKAN GENÇ DÖVÜLDÜ, EMNİYET ’YERİNDE GÜÇ’ DEDİ

Ankara Etimesgut’ta 23 Mayıs 2020 tarihinde basına yansıyan bir olayda, çöp dökmeye çıkan bir gencin bekçiler tarafından coplarla dövüldüğü ve olaya müdahale etmek isteyen ailesinin de biber gazına maruz kalması gündeme geldi. Fakat Emniyet Müdürlüğü “Kişileri etkisiz hale getirilmek için orantılı ve yerinde güç kullanılmıştır” dedi.

İZMİR’DE ÜÇ BEKÇİ, BİR GENCİ "POLİSİZ BİZ" DEYİP DARBETTİ

İzmir Karşıyaka’da ise 20 yaşında O.G. isimli gencin bekçilere kimlik göstermek istememesi üzerine üç bekçi tarafından darbedilmişti. Olay sırasında orada bulunan bir kişinin polis çağırma teklifi üzerine ise bekçilerin “Gerek yok, polisiz biz kardeşim” dediği görüntüler ortaya çıkmıştı.

"AÇIĞA ALINAN BEKÇİ ÖNCE ARKADAŞINI SONRA KENDİSİNİ ÖLDÜRDÜ"

İstanbul Fatih’te ise idari soruşturma nedeniyle açığa alınan bir bekçi önce arkadaşını sonra kendisini vurarak intihar etti. Açığa alınan bekçi hayatını kaybederken arkadaşı tedaviye alındı. Arkadaşı da kendisi gibi bekçi olan şahıs, açığa alındığı için kendisiyle birlikte iki kişinin ölümüne sebep oldu.

"KİMLİK SORUP SOSYAL MEDYADAN EKLEDİ"

Kadınlara yönelik taciz vakalarında ise bekçilik uygulaması ters bir sonuç ortaya çıkarıyor. Polis ve bekçilerin GBT uygulamasında adını öğrendiği kadınlara sosyal medya hesapları üzerinden ulaşmaya çalışması pek çok kez yaşanan vakalar arasında yer alıyor. İstanbul’da ismini vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi de yaşadıklarını gazetemize anlattı. Bir gece bekçilerin durduk yere kimlik sorması üzerine kimliğini göstermek zorunda bırakılan genç kadın, ardından instagram hesabı üzerinden o bekçinin kendisine ulaşmaya çalıştığını söyledi. Genç kadın bu tip olayların başkalarının da başına geldiği belirterek, bekçiliğin güvenlikten çok tedirginlik yarattığına dikkat çekti.

"LGBT+ BİREYLERE PARA CEZALARI, ZORLA ALIKOYMA"

LGBT+ bireylerin pek çok adaletsizlik ve saygısızlıkla karşılaşmasına bekçi şiddeti de eklendi.  Antalya’da bekçiler trans bir kadını zorla alıkoyarak karakola götürdü. İddiaya göre, Antalya’da evine giden trans kadın, bekçilerin ceza yazmak istemesi üzerine buna karşı çıkınca darbedilerek karakola götürüldü. Başına aldığı darbelerden dolayı karakolda bayılan kadın, darp raporu aldı.

İHD: BU ÜLKENİN BEKÇİYE İHTİYACI YOK

Bekçi yekilerinin genişletilmesini gazetemize değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, konunun bekçilerin yetkilerinden ziyade özel hayata saygı hakkına müdahale üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkdoğan, “Tüm dünyada özel hayata saygı hakkı gelişiyor. Teknolojik gelişmelerle suçu önlemek bile mümkünken sokakta ‘korumalar’ olmasına gerek yok. Bunun bir özel hayat ihlali olduğunu düşünüyorum. Sürekli birinin gözünün üzerinizde olduğunu hissetmek yurttaşları rahatsız edecek. Özellikle gençler ve LGBT+ bireyler bunlardan rahatsız olacaktır. Bu ülkenin bekçiye ihtiyacı yok” diye konuştu.

BARO KADIN HAKLARI MERKEZİ: AHLAK BEKÇİLİĞİNİN ADIMLARI

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek’e ise bekçilerin yetkilerinin genişletilmesinin kadınlar için ne anlam ifade ettiğini ve yasa teklifinde savunulduğu gibi kadınların gece güvenliğini koruma unsurunun gerçekçiliğini sorduk. Şimşek, “Bekçilerin yetkilerinin genişletilmesi elbette ki hiçbir açıdan doğru değil. Bunların ‘ahlak polisi’ uygulamasının yavaş yavaş getirilme adımı olduğunu düşünüyorum. Bir hukukçu ve feminist olarak baktığımda doğru bulmuyorum. Bu bekçiler parkta yakınlaşan iki genç gördüklerinde kişi özgürlüklerini kısıtlayarak müdahale ediyor. Bizim asıl istediğimiz gece güvenliğimizin sağlanması için bekçi konulması değil. Bunun için pek çok girişimde bulundular. Tıpkı pembe otobüslere nasıl karşı çıktıysak buna da karşı çıkıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

6-7 Haziran'da sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak

SONRAKİ HABER

Gümüşhane'de inşaat işçilerini taşıyan midibüs devrildi: 8 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...