31 Mayıs 2020 10:28

ABD'deki George Floyd eylemleri İngiltere’ye sıçradı

ABD’de polis tarafından öldürülen George Floyd için başlayan eylemler İngiltere’ye de sıçradı. Eylemlere katılanlarını sayısı artarak 10 bine yaklaştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

ABD’de 25 Mayıs günü polis tarafından öldürülen George Floyd için adalet isteyen ve ırkçılığı protesto eden eylemler İngiltere’ye de sıçradı. Dün akşam saatlerinde Londra’nın bir çok mahallesinde küçük gruplar halinde toplanan siyah ve beyazların ortak eylemleri, bugün daha kitlesel bir hal aldı. Manchester’da da eylemler başladı.

Sabah erken saatlerinde Trafalgar Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, ırkçılık karşıtı sloganlar atarak, ırkçı polislerin ve sorumluların yargılanmasını istedi. Koronavirüs nedeniyle fiziksel mesafe kurallarına uyulmayan eylemlere polis müdahale etmedi.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE GÖSTERİ

Trafalgar Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kalabalık, Başbakanlık önünde toplandı. Boris Johnson hükümetinin protesto edildiği eylemde, İngiltere’deki ırkçılığa da dikkat çekildi. İngiltere’de son 30 yılda binden fazla siyah vatandaş, polis tarafından gözaltında öldürülmüş ve bu polislerin hiçbiri ceza almamıştı.

ELÇİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Başbakanlıkta yapılan eylemden sonra ABD elçiliğine yürüyen kalabalık, burada oturma eylemi gerçekleştirdi. Ellerinde “Nefes alamıyorum”,  “Adalet yoksa barış da yok”, “Siyah hayatlar da önemli”, “George Floyd için adalet” gibi dövizler taşıyan kalabalık, Trump ve Johnson aleyhine sloganlar attı.

“Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk” kampanya örgütü tarafındandan yapılan bir çağrı ile İngiltere’deki eylemlere katılım çağrısı yapıldı. Bir çok sendika, kampanya grubu, göçmen örgütü ve siyasi partinin içinde yar aldığı grubun eylemlerinin devam edeceği belirtildi.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) de bir açıklama yaparak ortak mücadele ve tepkilerin örgütlenmesi çağrısı yaptı. "Yaşadığımız ülke İngiltere'de de benzer saldırılar ve ırkçılık artıyor. Bugüne kadar gözaltına alınarak öldürülen binden fazla kişinin katili olan polislerden hiçbiri ceza almadı. Bu da İngiltere hükümetinin ve yargı sisteminin ne kadar ırkçı olduğunu göstermektedir" ifadelerine yer veren DAY-MER, Irkçılığa karşı ortak ve örgütlü tepkilerimizi gösterelim" dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Hakkımızda her şeyi bilen devlet yoksulluğumuzu mu bilmiyor?"

SONRAKİ HABER

Devlet esnafı ortada bıraktı: Esnaf için normalleşme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...