31 Mayıs 2020 07:57

Hasta tutuklu Vefa Kartal yaşamını yitirdi

Hasta tutuklu Vefa Kartal, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu’nun ağır hasta mahpuslar listesinde yer alan Vefa Kartal, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybetti. Vefa Kartal’ın yarın Manisa’da defin edileceği öğrenildi.

Kartal’ın hayatını kaybettiği haberinin verildiği ailesi, cenazelerini almak için cezaevi önüne gitti. Kartal'ın ailesi, cenazeyi, Trakya Üniversitesi Hastanesi’nden aldıktan sonra İstanbul’a doğru yola çıktı. İstanbul’dan da ambulans ile Manisa’ya doğru yola çıkacaklarını belirten Kartal ailesi, cenazeyi Manisa'da son yolculuğuna uğurlayacak. 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Kartal 26 yıldır cezaevindeydi. Kartal’ın kalbinde ritim bozukluğu, beyninde sürekli büyüyen 3 kitle, Hepatit B, mide fıtığı, yüksek tansiyon, bağırsak spazmı, göğsünün sol bölümünde yağlanma, kist, hemoroit, ülser, reflü, bronşit, böbrek ve idrar yolları hastalıkları bulunuyordu. İHD’nin bu hastalıkları dolayısıyla Kartal’ın tahliyesi yönünde yaptığı tüm tahliye başvuruları sonuçsuz kaldı.

Hasta tutuklu Kartal da 18 Ağustos 2017 tarihinde İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeyken bu hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü gününde son vermişti.

Kartal bu kez de tedavisinin yapılması, cezaevi koşullarının düzeltilmesi, cezaevlerindeki baskıların ve hak ihlallerinin sonlandırılması için 5 Temmuz 2018’de ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucu eylemini 96 gündür sürdüren Kartal, girişimler sonucu eylemine son vermişti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinden izinli çıktı, boşanma aşamasındaki eşini yaraladı

SONRAKİ HABER

New York’ta binler George Floyd için yürüdü: Bu vahşeti artık kabul etmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...