30 Mayıs 2020 16:21

İTÜ öğrencileri yüz yüze sınava karşı sosyal medyada taleplerini dile getirecek

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nda okuyan hazırlık sınıfı öğrencileri, yüz yüze sınav kararına karşı anket çalışması yaptı. Öğrenciler taleplerini sosyal medyada duyuracak.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nda okuyan hazırlık sınıfı öğrencileri, okulun açıkladığı yüz yüze sınav kararına karşı online platformlarda birleşerek bir anket gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen anketle birlikte taleplerini belirleyen öğrenciler 1 Haziran Pazartesi günü saat 21:00’da belirledikleri hashtag ile taleplerini dile getirerek yaşanabilecek mağduriyetlere karşı seslerini duyurarak çözüm arayışına başvuracak.

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada hazırlık öğrencilerinin lisans eğitimine geçmesi için gerekli olan İngilizce Yeterlilik Sınavını 25-27 Temmuz 2020 tarihlerinde fiziki olarak iki oturumda yapılacağını söyledi. Bu açıklama hazırlık öğrencileri açısından çok tartışıldı. Bunun neticesinde online platformlarda bir araya gelen hazırlık öğrencileri bir anket yaptı. Yapılan ankete 358 hazırlık öğrencisi katıldı. Anketle birlikte oluşan verilerde hazırlık öğrencilerinin yüzde 42,3’ü online derslere kısmen katılım sağlayabiliyorken yüzde 16,2’lik kısmı derslere katılım sağlayamadıklarını söyledi. Bu veri ile birlikte online eğitime ulaşılabilirlikle ilgili tartışmalar daha da derinlik kazandı. Anketi çözen hazırlık öğrencilerinin yüzde 58,5’i verilen eğitimin sınavda başarı sağlamak için yeterli olmadığını düşünüyor. Öğrencilerin yüzde 74,7’si yüz yüze sınavda okula gelmek için ulaşım sıkıntısı yaşayacağını, yüzde 63,2’si ise yurtların karantina alanı olarak kullanılmakta olduğu için kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayacağını düşünüyor. Anketi çözen öğrencilerin yüzde 73,2’lik kısmı sınavın 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak olmasından memnun değil iken yüzde 20,2’lik kısmı ise kısmen memnun olmadıklarını belirtti. Ankette neden memnun olmadığını sebepleriyle açıklayan bir öğrenci “Yeterli önlemlerin alınmadığını düşünüyorum böyle bir durumda sınava gelmek için toplu ulaşım araçlarını kullanmak istemiyorum” dedi. Başka bir öğrenci ise “Pandemi sürecinde şehir değiştirmek ve İstanbul gibi vaka sayısının çok olduğu bir şehre gelmek hem ailem hem kendi sağlığım açısından büyük bir risk arz edecektir” dedi. Türkiye’nin dört bir yanından öğrencilerin bir araya geleceğini dile getiren bir başka hazırlık öğrencisi ise “Böyle bir karar alınması öğrencilerin hayatını tehlikeye atmaktan başka bir şey değil” dedi.

Hazırlık öğrencileri mağduriyeti en aza indirmek için lisans eğitimi sürecinde yeterlilik sınavı verme şartı ile bölümü geçişi ya da lisans eğitiminin ilk senesinde ek İngilizce dersi ile bölüme geçiş gibi öneriler sundu.

İTÜ hazırlık öğrencileri anket sonucunda çıkan sonuçlar doğrultusunda oluşturdukları taleplere dair kamuoyu oluşturmak ve yaşanacak mağduriyetleri önlemek için 1 Haziran saat 21.00’de Twitter’da kampanya yapacaklarını duyurdu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özel yurtlardan öğrencilere sözleşmeli tehdit

SONRAKİ HABER

Demirören’de “dijital dönüşüm” iddiasının ardından evden çalışma çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...