26 Mayıs 2020 05:58

"Zilan’da HES yapımına, doğa katliamına dur diyelim"

Zilan Ovası'nda kurulması planlanan HES çalışmalarına koronavirüs sürecinde hız verildi. Ekolojist Fatih Şahin, tarih ve doğayı korumak için çalışmalara son verilmesini istedi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van'ın Erciş ilçesindeki Zilan Ovası'nda Hidroelektrik Santralleri (HES) çalışmalarına koronavirüs salgını sürecinde hız verildi. İkisi Zilan Deresi’nde, ikisi ise Ilıca Mahallesi’nde yapılmak istenen 4 HES için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından verilen ruhsatın ardından 2013 yıllında hareket geçen şirket, yurttaşları ikna edemeyince tehdit yoluna başvurmuştu. Buradan sonuç alamayan şirket, 2014 yıllında çalışmalara başlamak için acilen kamulaştırma yoluna gitti. Bölge halkı tarafından açılan davada Danıştay 6’ncı Dairesi kamulaştırma kararını durdurdu. Karara rağmen şirket, salgın sürecini fırsat bilerek yeniden HES yapımına başladı. 

 

HES YAPIMINA TEPKİ 

MA'dan Cemil Uğur'a konuşan çevre savunucusu Fatih Şahin, HES yapımına tepki gösterdi. Zilan bölgesinin birçok canlıya ev sahipliği yaptığını ve 1930’da yaşanan katliamdan dolayı bölgenin Kürt halkı için önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, “O zaman kuyulara atarak, üstünü örtmeye çalıştılar. Koç Köprü Barajı yaparak üstünü kapattılar. Bu bölgede bir barajın yapılaması da gündeme geliyor. Şimdi ise Gelyê Zîlan’da HES’ler yaparak üstünü örtmeye çalışıyorlar. Aslında burada iki temel unsur var. Bir Kürtlerin tarihinde önemli olan bu katliamın üstünü örtmek ve hafızalarda silmek. İkincisi ise kapitalist sistemin buraları gasbederek kar amacıyla doğayı yok etmesi var” dedi.

"12 BİN İNSAN ETKİLENECEK"

Zilan bölgesinin canlı popülasyonunun Berçelan ve Norduz yaylaları kadar zengin olduğunu belirten Şahin, “Su kaynaklarının olduğu bölgeler dünyanın en değerli yeridir. Tarihten günümüze bu böyledir. Bölge su bakımında zengin, bitki türü olarak çeşitliği fazladır. Birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Zilan bölgesinde 44 yerleşke, 10 köyde 12 bin insan yaşıyor. HES’lerin yapımı doğada yaşayan canlıları ve 12 bin insanı etkileyecek. Burada yaşayan insanlar tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Orada HES yapılınca, sular tutsaklaşınca, oradaki insanlar tarlasını sulayacak su bulamayacak, hayvancılık da bitme noktasına gelecek. Diğer yandan doğada yaşayan yaban hayvanlar da su bulamayınca yok olacak. Aslında suyu tutsak ederek yaşamı yok ediyorlar” diye konuştu. 

İNCİ KEFALİ İÇİN TEHDİT

Derenin mineral rezervi olduğunu HES ile birlikte bu kaynağın ortadan kalkacağına dikkat çeken Şahin şunları ifade etti: “Sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali tam da bu zamanda gölden göç ederek, tatlı suya yumurtalarını bırakmaktadır. Su borularla yukarıya çekilip, enerji için aşağıya verildiğine, suyun değeri yok oluyor. Bu sular, yeterli ve kaliteli bir şekilde gelmez ise, geçtiğimiz günlerde ölen binlerce balık gibi ölümler olacak. Endemik olan bu balığın ne yazık ki nesli tükenecektir. Zaten şuan nesli tükenmeyle karşı karşıyadır. Değerini ve özelliklerini kaybeden bir su bitkiye ve canlıya fayda sunmaz. Yüzde 5 can suyu denilen şey, orada yaşamın devamını sağlayamaz.”

"KATLİAMA DUR DİYELİM"

AKP’nin 2004’de 49 yıl kiralamayı bakanlık kurulundan EPDK’ye devretmesiyle birçok alanın şirketlere devredildiğini söyleyen Şahin, “Coğrafyamızda bulunan Kanispi, Muradiye Şelalesi, Zilan Deresi ve nehirlerimiz şirketler tarafından gasbediliyor. Küresel ısınmayla karşı karşıya kaldığımız bugünlerde, kapitalist şirketler kar amacıyla su olan bölgeye HES ve baraj kurmaya çalışıyor. Resmen yaşam alanları gasbediliyor. Bu bölge güneş bakımından çok zengin bir yerdir. HES yerine Güneş Enerji Sistemi (GES) yapılabilir. Doğa katliamına karşı ses çıkarıp, yaşam alanlarına sahip çıkmalıyız. Şuanda Zilan’da yapılan doğa katliamına dur diyelim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meslek örgütlerinin seçim sistemini değiştiren yasa teklifi haziranda meclise gelecek

SONRAKİ HABER

“Siya Avê” belgeseli erişime açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...