18 Mayıs 2020 00:15

Kaç sağlık çalışanı bir futbolcu eder?

SGK, sağlık çalışanlarının Covid-19 ile hastalanmalarını ya da ölümlerini “iş kazası ya da meslek hastalığı” olarak kabul etmeyeceğini bildirdi. Balkondan alkışlayanların gerçek yüzleri bu!

Fotoğraf: Rawpixel

Fatih Sürenkök
Fatih Sürenkök

AKP hükümeti yine bizi yanıltmadı. Balkonlarda, TBMM’nde sağlık çalışanlarını halkımızla birlikte alkışlayan AKP hükümeti, gerçek yüzünü gösteriyor. 65 gündür salgınla mücadelede en ön safta, canları pahasına mücadele eden sağlık çalışanları göstermelik performans ile mutlu edilmeye çalışıldı. Ancak bu salgında en önde savaşan asistan hekim, hemşire ve taşıma personelleri en büyük riski alırken, ödül olarak tavandan dağıtılan performanstan en düşük payı aldı. Türk Tabipler Birliği (TTB) ve SES olarak, yıllardır söylediğimiz gibi AKP hükümetinin performans sistemi baştan sona adaletsizdi. Bunu salgın ile savaşta bile yaşadık. 12 Mayıs Dünya Ebe ve Hemşireler günüydü. Tüm dünyada aylardır süren pandemideki çabaları nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü bu yılı Ebe ve Hemşireler Yılı ilan etti. Ama hükümet ebe ve hemşireleri her zamanki gibi unuttu.

AKP hükümeti, alkışlarla sağlık çalışanlarını kandıracağını sanıyorsa yanılıyor. Halkımızın alkışları can baş üstüne ama AKP’nin yapmacık şovunu kabul etmiyoruz. Sağlık çalışanlarına karşı, AKP hükümetinin duyarsızlığının bir örneğini geçen hafta yine yaşadık. SGK; üç satırlık bir genelge ile sağlık çalışanlarının Covid-19 ile hastalanmalarını ya da ölümlerini “iş kazası ya da meslek hastalığı” olarak kabul etmeyeceğini bildirdi. Balkondan alkışlayanların gerçek yüzleri bu! Sağlık çalışanları bu virüsü nereden alıyorlar?

Sizi alkışlarla pandemi ile savaşta en öne sürenler, hakkınızın verilmesi konusunda yok olurlar. Çünkü onlar emeğin, emekçinin değil patronların hakkını savunduklarını her fırsatta gösterirler. Çarşılar açılmadan, AVM’leri açanlar bunlardır. Yine milyonlarca liranın, bahislerin yani emek dışı paranın döndüğü yerlerden biri olan liglerin de seyircisiz başlayacağı müjdelendi. Neden? Daha eğitimi açamadık. Daha tüm şehirlere ulaşımı açamadık. Ligler toplumun hangi ihtiyacının üretimini sağlayacak. Yoksa yayıncı kuruluşların baskısı mı ağır geldi? Tıpkı AVM’ler gibi? Ve öğreniyoruz ki, sporcu kardeşlerimize 5 günde bir koronavirüs testi yapılacakmış. Bu konuda hiç itirazımız yok. Keşke toplumun hepsine yapılsa! Ama salgının en önünde çalışan sağlık çalışanlarına periyodik test yapılması, TTB ve SES tarafından aylardır defalarca söylendi ama boşuna. Alkış neyimize yetmiyordu.

Sahi bir futbolcu kaç sağlık çalışanı ediyordu? AKP’nin alkışına da, göstermelik uygulamalarına da karnımız tok. Siz yokken de, bu ülkede biz vardık. Yurdun dört bir yanında, gece gündüz, acillerde, kliniklerde, ameliyathanelerde, laboratuarlarda, ambulanslarda “ak” önlüklerle çalıştık. Bu ak, her aka benzemez. Bu ak önlüğün hakkı da samimiyetsiz alkışlarla ödenmez. Sağlıkla kalın. 

Reklam
YAZARIN DİĞER YAZILARI