14 Mayıs 2020 19:40

Bir adım ötesi toplama kampı! İzole üretim üsleri kuruluyor

İşçilerin sağlıklarının hiçe sayılarak çalışmak zorunda bırakıldığı pandemi dönemini fırsata çeviren patronlar, olası bir salgın döneminde üretime devam edilmesi için izole üretim üsleri kuruyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emekçilerin işsizlik ya da virüs korkusuyla canları pahasına çalışmaya zorlandığı pandemi sürecini fırsata çeviren patronlar, daha da ileri giderek olası bir salgın döneminde üretime devam edilmesi için izole üretim üsleri kuruyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) koronavirüs salgınından hareketle, 7 yıl önce “orta ölçekli sanayi bölgeleri” olarak başlattığı projeyi “izole üretim üsleri”ne çevirdi.

Modern toplama kamplarını andıran bu üsler olası bir salgın döneminde tamamen kapatılacak ve içerideki fabrikalarda üretim hız kesmeden devam edecek.

MÜSİAD tarafından yapılan açıklamada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, Çevre Bakanlığından ve Tarım Bakanlığından gerekli izinlerin aldığı belirtilerek, “Dünya çarkları yeniden döndürmek için düğmeye bastı. Türkiye de bu sürece yeni bir modelle dahil oluyor: İzole üretim üsleri. Üslerin ilki 15 Haziran’da Tekirdağ’da açılacak” dendi.

1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanan izole üretim üssünde olası bir salgın durumunda ise kapılarını tamamen kapatacağı ifade edildi.

İstanbul Hadımköy’de, Hatay Hassa’da ve Karadeniz’de de kurulması planlanan bu üsler için “İşverenler ikame ve tamamlayıcı sektörler ile birlikte iş yapabilecek. Bünyesinde eğitim kurumları yer alacak, meslek lisesi bulunacak ve kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak. Tekrar etmesi olası bir salgın ya da olası bir doğal afette kapılarını kapatarak içerde üretimi devam ettirebileceği tüm gümrüklü antrepo, depolama ve sanitasyon süreçlerinin yönetilecek. Kurduğumuz üs, olası her türlü afet ve salgında üretim-ticaret ve tedarik zincirinin bozulmadan devam etmesi adına üreticileri bir bölgede ‘production and supplying cluster’ (üretim tedarik kümesi) modeli gibi toplayan sürdürülebilir yatırım üsleridir” ifadeleri kullanıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TikTok hakkında "çocukların mahremiyetini ihlal etmekten" suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Merinos, virüs tespit edilen işçiye ceza verecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...