13 Mayıs 2020 03:00

Esas olan kapitalizmin kodları

Yazılımdan anladıkları kapitalizmin insanlık dışı sömürü kodlarının bekası...

Pixabay

Paylaş

Ekin Yoldaş KALI

ODTÜ

 

Erdoğan geçtiğimiz günlerde salgın sürecine dair yaptığı açıklamada öğrenim sürecine dair birçok karar ilan etti. Bu kararların yanında bir proje olarak “3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştireceğiz” müjdesini verdi. BTK (Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu) bünyesinde bulunan BTK Akademi ile bilişim ve yazılım alanında çevrimiçi dersler verilecek. Yüzün üzerinde farklı dersin olacağı ifade edilirken bu dersleri tamamlayan öğrenciler sertifika kazanacak ve devlette istihdam edilebilecek. Sertifikalı gençler yazılım geliştirmeden siber güvenliğe çeşitli alanlarda çalışabilecek. Anlatılan senaryo bu. Genç işsizlik %27’lere vardı. Çalışma koşulları giderek güvencesiz ve esnek bir hal alıyor. Her kesimden Türkiye gençliğinin en büyük kaygılarını işsizlik ve buna bağlı geleceksizlik oluşturuyor. Duruma şöyle bir bakınca Erdoğan’ın müjdesi yüreklere adeta su serpiyor.

MATEMATİKSİZ YAZILIM

Yazılım ya da program, kod dizilimleri veya komutlar ile farklı donanımlardaki bilgisayarların işlevsellik kazanmasına yarar. Günlük kullanımımızdaki kişisel bilgisayarlardan fabrikalarda tezgâhlarda kullanılanlara kadar yazılımlar bilgisayarlara ve bilgisayarlı sistemlere işlev kazandırır. Yazılımların oluşturulabilmesi için ise farklı kodlama dilleri var: Python, Java, C#, C++ vb… Bu kodlama dillerinin öğrenilip rastgele yan yana dizilmesi program oluşturmak için yetmiyor. Nasıl ki Türkçe, İngilizce gibi dillerin belli yapıları varsa bu diller de öyle. Yazılım, bir amaca ulaşmak için problemlerin nasıl çözüleceğini ortaya koyan algoritmalara dayanır. Nihayetinde bilgisayar dediğimiz şey bir hesaplayıcıdır ve ikili matematik sisteme, 1-0’a dayanır. Programlama dillerinden ziyade esas olarak algoritmaların yazılım üretiminde belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan yazılım üreticilerinin güçlü bir matematik temele sahip olması gerekiyor. Yazılım matematiğe içkin hale geldikçe ileri programlama gelişiyor. Türkiye’de hala en geri başarı ortalamasına sahip olan ders ise matematik. Elbette asgari bir matematik bilgisi ile de kodlama öğrenilebilir. Fakat ilerlemesi çok mümkün değil.

-MIŞ GİBİ EĞİTİM

Erdoğan iktidarının “dindar ve kindar nesil” yetiştirme politikası eğitim politikalarını belirliyor. Temel bilimler alanında verilen derslerin niteliğindeki zayıflama ve bilimsel içerik yerine iktidarın İslami ideolojisinin belirleyiciliği akademik öğrenim için gereken temeli iyice zayıflatmaya devam ediyor. İlköğrenimden yükseköğrenime kadar bilişim (bilginin teknolojik araçlar ve bilgisayarlar ile işlenmesi) oldukça zayıf. Akıllı tahtalar ve tabletler ise öğrenime entegre hale getirilemedi. Eğitim teknolojisinin içeriği koca bir boşluktan oluşmaya devam ediyor. Temel bilgisayar eğitimi dahi okullarda laboratuvarların olmamasından olsa bile kullanılmamasından kaynaklı oldukça zayıf. Yapboza dönen eğitim sistemi içerisinde bilgisayar dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı. Daha sonra yazılım ve bilişim destekli dersler ilköğrenime yeniden eklendi ama uygulama bakımından bir değişiklik söz konusu değil. Güncel olarak uzaktan eğitim sürecinde dahi birçok teknik eksikliğin ve altyapı yetersizliğin dahi çözülememesi durumu daha açık ortaya koyuyor. Bir bütün olarak bu eğitim politikaları içerisinde uzaktan eğitim ile yazılımcılar ortaya çıkması, yetişecek olan yazılımcı adaylarının iğneyle kuyu kazmaya çalışmasıyla sonuçlanacaktır. Elbette burada görüldüğü üzere sorun bireysel değil. Özetle bu koşullar içerisinde “1 milyon yazılımcı yetiştireceğiz” söylemi gerçekliğe uygun bir temele oturmuyor.

YENİ NESİL SÖMÜRÜ POLİTİKASI

Erdoğan iktidarı bu müjde ile neyi amaçlıyor? Birincisi, yazılım ve bilişim sanayi üretiminin geleceğine işaret ediyor. Bir Alman hayali olan Endüstri 4.0 yani üretimde dijitalleşme buraya dayanıyor. Üretici güçler bakımından teknik araçların dijitalleşmesi yalnızca sanayide değil laboratuvarlardan ofislere karşımıza çıkıyor. Kapitalistler maksimum kar odaklı üretim için veri depolamasından tutalım da bu verilerin analizine kadar kişisel verilerimizi dahi depoluyor. Veri analizi için yazılımlar bilimsel araştırmalardan anket şirketlerine kadar birçok alanda kullanılıyor. Her şirket bünyesinde bir IT departmanı (Bilgi Teknolojileri) bulunduruyor. İleri tekniğe sahip fabrikalarda tezgâhlar ve bantlar programlanabilir makinelerden oluşuyor. Üniversitelerde akademik öğrenim piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillenmeye devam ediyor. Piyasanın yazılım vb. alandaki gelişen ihtiyaçları vakıf üniversiteleri başta olmak üzere yeni bölümlerin açılmasına neden oluyor: yazılım mühendisliği, bilgisayar bilimi, yapay zekâ mühendisliği vb. Keza işsizlik endişesiyle birçok üniversite öğrencisi kendi çabalarıyla programlama öğrenmeye çalışıyor. Bu bakımdan Erdoğan iktidarı temsilcisi olduğu egemen sınıf için kalifiye-ucuz işgücü yetiştirmeyi, bunu da piyasanın en acil ihtiyaçlarına göre yapmayı hedefliyor.

İkincisi, artan işsizlik ve yaşam koşullarına dair biriken hoşnutsuzluk karşısında gençliğin güvenceli iş, güvenceli gelecek talepleri geçiştirilmek isteniyor. 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirileceğini varsaysak bile bu hâlihazırda büyüyen bir sektör olarak görünen veri sistemleri, yazılım ve uygulama geliştirme vb. alanlar için bir güvenceye işaret etmiyor. Keza iktidar bugüne kadar bu konudaki neredeyse her hamlesini devlette istihdam ederiz olarak duyurdu. Gelinen nokta hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Sonuç olarak, Erdoğan iktidarı için esas olan bilimsel gelişme ve teknik ilerlemeye olanaklar yaratmak ve bu noktadan gençliğin ihtiyaçlarını karşılamak değil. Yine ve yeniden esas olan kapitalist sistemin çarklarının en iyi şekilde işlemesini ve buna bağlı olarak sömürünün büyümesini garanti altına almak. Yazılımdan anladıkları kapitalizmin insanlık dışı sömürü kodlarının bekası...

 

ÖNCEKİ HABER

AİHM’nin Osman Kavala hakkında verdiği hak ihlali kararı kesinleşti

SONRAKİ HABER

Halkevleri’nden Trump AVM önünde eylem: Bu normal değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...