02 Mayıs 2020 00:56

Migros işçileri yazdı: Sendikacıları mağazalara bekliyoruz

"Pek çok çalışan böyle bir zamanda fazla mesai yapmayı değil, dinlenmeyi istiyor. 2 kişinin yapması gereken işi tek kişi yapmak zorunda kaldığımız için bizlerin dinlenmeye ihtiyacı var."

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Migros çalışanları
Kocaeli

Merhaba Evrensel gazetesi okurları;

Geçtiğimiz hafta Migros çalışanları olarak yaşadığımız sorunları dile getirdiğimiz bir röportaj gazetede yayımlanmıştı. Sendikamız Tezkoop-İş röportaj üzerine bir açıklama yapma ihtiyacı duymuş. Açıklamayı okuduğumuzda bazı noktalarda çok şaşırdığımızı ifade etmek istiyorum. Ve bu noktaların açıklığa kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz. 

İlk olarak sendikamız bir işçi danışma hattı kurmuş, Kocaeli’de çalışan Migros çalışanlarının çoğunun bundan haberdar olmadığını kendilerine iletmek istiyoruz. İşçi danışma hattı güzel bir fikir, bizden daha ağır koşullarda ve sendikasız çalışan market işçisi arkadaşlarımız arayıp haklarını öğrenebilirler.

İkinci bir nokta ise bizler Tezkoop-İş Sendikasına üye işçiler olarak, danışma hattındansa şube başkanlarımızın, sendika yöneticilerimizin mağazalara gelerek biz çalışanların sorunlarını dinlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası bunun neden yapılmadığını gerçekten merak ediyoruz. Böyle bir dönemde eğer biz işçilerin talepleri dinlenmeyecekse, Migros yönetimi müşterilerin baskısına göre kimi adımları atacaksa, sendikanın buradaki rolüne bir kez daha bakmak gerekiyor.

Hastalığa yakalanan arkadaşlarımızın bilgisi, ne durumda oldukları bizlerle açıklıkla paylaşılmıyor, sendika bu durumdan haberdar mı, üyelerinin sağlık durumunu takip ediyor mu? Eğer takip ediliyorsa bizlerle neden paylaşılmıyor? Sendikamız kronik rahatsızlığı olan, 65 yaş üstünün ve bakmakla yükümlü yakınları olan personelin idari izne ayrıldığını söylemiş. Evet kronik rahatsızlıkları olanlar idari izne gönderildi ama çocuğu olan arkadaşlarımızın bir kısmı çalışmaya devam etti ve idari izni bitip çalışmaya başlayan arkadaşlarımız var. Mesai ücretlerimiz ve prim sisteminin bu süreçte yatırılacağı söylenmiş, haftalık 45 saatlik çalışma sınırının üstünde çalıştığımız zamanlar için mesai yatırılacak olabilir. Bir kez daha ifade edelim emin olun pek çok çalışan böyle bir zamanda fazla mesai yapmayı değil, dinlenmeyi istiyor. 2 kişinin yapması gereken işi tek kişi yapmak zorunda kaldığımız için bizlerin dinlenmeye ihtiyacı var.

Vardiyalarımızın bölündüğü ve aynı anda daha az işçinin bir arada çalışmasının sağlandığı söylenmiş, bu gerçeği ifade etmiyor. Mağazalarda vardiya 07.30- 17.30 ve 11.00- 21.00 şeklinde ve biz yine bir arada çalışmayı sürdürüyoruz.

Mağazalarımız dezenfekte ediliyor evet peki neden bu kadar kurumsal bir firma çalışanlarının ateşlerini ölçmüyor? Ateşi yüksek çıkacak olan personelini eve göndermek zorunda kalacağı için olabilir mi?

Migros’un biz çalışanlar için sebze meyve vitamin takviyesi yaptığı söylenmiş. Evet bizlere sadece bir kez sebze meyve ve vitamin verildi. Röportajda belirtmeyi unutmuşuz ama burada dile getirmek istiyoruz, Migros çalışanlarının çoğu sağlıksız ve besin değeri düşük yemeklere mahkum ediliyor. Vücut direncimizin iyi olabilmesi için önce bu yemek sorununun çözülmesi gerektiğini kendilerine iletmiş olalım.

Son olarak şunu ifade etmek istiyoruz, sendikamızın yöneticileri mağazaları dolaşarak bu saydığımız sorunları ve daha fazlasını biz işçilerden dinleyebilirler. Sadece seçim zamanlarında ya da yılda bir iki defa mağazalara uğramakla bizim sorunlarımızın çözülmediğini yaşayarak görüyoruz. Sendikanın böyle bir dönemde sözleşme imzalarken bizlere sormadığını, alınan zamdan da diğer sözleşme maddelerinden de her şey olup bittikten sonra haberdar olduğumuzu da kendilerine hatırlatmak isteriz.

ÖNCEKİ HABER

Bir yanda salgın diğer yanda kayıt dışı çalışma

SONRAKİ HABER

Mersin'de bir eğitimcinin nefret dolu paylaşımlarına tepki yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...