01 Nisan 2020 11:05

TTB koronavirüsün bulaşma yollarını ve nasıl korunabileceğimizi anlattı

TTB koronavirüsün nasıl bulaştığını ve korunma yollarını içeren yazılı bir açıklama yayımladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TTB COVID-19 izleme grubu, koronavirüsün tam olarak nasıl bulaştığını ve nasıl korunabileceğimizi açıklayan yazılı bir açıklama yayımladı. virüsün damlacık, damlacık çekirdeği ve temas yoluyla bulaştığı, en önemli bulaş yolunun temas yoluyla olduğu belirtildi. Bu tür bulaşı engellemenin tek yolunun el hijyeninin sağlanması ve yüzeylerin sık temizlenmesi olduğu vurgulandı. 

DAMLACIK YOLUYLA BULAŞ NASIL OLUYOR?

Solunum yolu enfeksiyonlarının üç temel mekanizma ile bulaştığının bildirildiği yazıda “Bunlar damlacık, damlacık çekirdeği ve temas yoluyla bulaşımdır” bilgisi yer aldı. Damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda, bulaşın çevreye saçılan parçacıklarla gerçekleştiği ve öksürük, hapşırık durumunda 2-3 metre kadar uzağa gidebildiği belirtildi. Damlacık çekirdeği ile bulaşın ise damlacıklardan farklı olarak boyutların daha küçük olduğu ve daha küçük oldukları için havada asılı kalabildiklerinin altı çizildi. “Bu parçacıklar çok küçük oldukları için havada asılı kalırlar ve ortamın havası değişmeden de uzaklaşmazlar” denilerek “Etkenin büyüklüğüne değil, bulaş yoluna göre korunma önlemleri alınmalıdır” uyarısı yapıldı.

TEMAS YOLUYLA BULAŞ NEDİR?

Temas yoluyla bulaşın damlacıkla bulaşan hastalıklar için en önemli bulaş yolu olduğunun belirtildiği açıklamada, ellerin yüzeylerdeki parçacıklarla temas etmesinin ardından ellerin ağız, burun, göz ve genel olarak yüze temas etmesiyle bulaşıcı parçacıklar üst solunum yolu aracılığıyla vücuda girmektedir. Bu tür bulaşı engellemenin tek yolu el hijyeni sağlamak ve yüzeylerin sık temizlenmesidir” denildi. 

VİRÜSTEN KORUNMA UYARILARI

  • COVID-19 ön tanısı veya kesin tanısı olan hastaların odasına girerken cerrahi maske, yüz koruyucu, önlük ve eldiven giyilmesi gereklidir.
  • Bulaşı azaltmak için koruyucu malzemelerin giyme ve çıkarma sıralarına dikkat edilmesi gereklidir.
  • COVID-19, damlacık yolunun yanı sıra temas ile de bulaşmaktadır. Bulaş yolunun çoğu durumda, kirli yüzeylere temas ettiği için, eller olduğu bilinmektedir. Kirli ellerin göz, burun, ağız ve yüz ile temas etmesi sonucunda etken, hastalık yapabilmektedir. Bu tür bulaşı engellemenin en etkili yolu, su ve sabun ile 20 saniye boyunca el yıkamaktır. 
  • El yıkama için normal sabunlar yeterlidir, antiseptikli sabunlara veya özel madde içeren temizleyicilere gerek yoktur.
  • El yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir. Ellerde görünür bir kirlenme olmadığı sürece el antiseptikleri el yıkama kadar etkilidir.
  • Sağlıklı kişilerin toplum içinde dolaşırken maske kullanmasına gerek yoktur. Gereksiz yere maske kullanımı sakıncalıdır çünkü bulaşı daha çok arttırabilir. Ayrıca yüzde maske olması “yalancı” bir güven hissi uyandırmaktadır. Hastalığın yüzeylerden de geçebileceği bilgisi ihmal edildiğinden el hijyenine uyum azalmaktadır.
  • COVID-19’dan korunmak için -tıbbi olarak gereken durumlar dışında- eldiven kullanılmamalıdır. Sağlıklı kişilerin markette, sokakta veya sağlık çalışanlarının gereken durumlar dışında eldiven kullanması hem kullananın kendisi hem de çevresi için daha çok bulaştırma riski taşımaktadır.
  • Sağlık çalışanları için temas öncesi profilaksi (önleyici tedavi) önerilmemektedir. Yani COVID-19’lu hasta ile temas edecek sağlık çalışanlarının korunma amacıyla herhangi bir ilaç kullanması önerilmemektedir. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İZSU’da saha işçileri koronavirüse karşı önlem alınmadığı için iş durdurdu

SONRAKİ HABER

İnşaat işçisi yazdı: Sağlık ve hijyen sıfır, yemekhaneleri görseniz iştahınız kapanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...