31 Mart 2020 21:10

Gebze'de işçiler koronavirüse rağmen aynı servise biniyor

Gebze’de işçiler servis güzergahlarında onlarca insanla temas halinde. Ortak servislere biniyor, ortak yemekhane de yemek yiyor ve çay ve sigara molalarına hep beraber çıkıyorlar.

Fotoğraf: Soner Şen/AA

Paylaş

Güven GÖK
T4haber muhabiri

Devletimizin aldığı tedbirler, güvensizliğini korumaya devam ediyor. İşçiler; sokağa çıkma yasağı, ücretli izin, ücretsiz sağlık hizmeti gibi çözümler beklerken, alınan kararlar ve tedbirler işçinin ve esnafın değil patronların çıkarlarını korumakta ve onlara hizmet etmeye devam etmekte.

Ricalar üzerine hazırlanan destek paketlerinde bu dönem içerisinde işçi için bir paket hazırlığı bulunmamakta birlikte tam aksine işçinin cebinde kalan 1 kuruşa da göz dikilmiş durumda. Ücretsiz izinler, işten çıkarmalar da buna eklenince işçi ailelerinin durumu epeyce düşündürücü hale geldi.

Önce emekliye verilen bayram ikramiyesini biraz tartışalım. Emeklinin bayram ikramiyesinin Nisan başında verileceği duyuruldu, güzel sevindirici bir haber ama bir şey atlıyorlar. Bayramda emekliler torunlarına ne hediye alacaklar ya da emekliler bayram da alacakları bu ikramiyeyi, kimisi ihtiyaçlarını gelecek olan bu para ile karşılarken! Bir diğer emekli borcunu, başka bir emekli ise birikmiş ev kirasını ödemek için kullanacak iken, "biz emekliyi düşünüyoruz o yüzden bu parayı Nisan da bu zor günde vereceğiz" demeleri epeyce düşündürücü olmakla beraber bayram zamanı bu insanlar ne yapacak diye düşündüler mi? Tartışılır.

1000 TL‘lik yardım ise daha önce sosyal yardıma başvuran ve düzenli olarak destek alan kişilere verileceği başka bir tartışma kapısını açıyor. Nedeni ise de bu bozuk düzen de işçilerin ücretsiz izne çıkarılması ve işçilerin hiçbir hakları ödenmeden kapı dışarı atılması yani işsiz kalma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. İşsiz kalan ve ücretsiz izne çıkaranlar bu paradan nasıl mahrum bırakılır tamamen tartışılır ve en az üç çocuk yapın diyenler bu çocukların babasını işsiz bırakacak ve bakamayacak durumda olması? Epeyce düşündürmeye devam ediyor.

Halk devletten yardım beklerken, devlet halktan yardım beklemeye geçti. Son Halk zaten vergilerini veriyor ve aldığımız her ürüne KDV’sini ekliyor. Esnaf yardım bekliyor. İşsiz kalanlar iş ve aş istiyor. Halk açlıktan kırılıyor ve bir de utanmadan Destek olacaklarına Köstek olup vatandaştan bağışta bulunmasını istiyorlar. Desteği sizler patron sınıfından almalısınız. Vergi affı getirdiğiniz şirketlerden ve sahiplerinden almalısınız.

Bu dönem de ricacı değil yasakçı olmalısınız. Halkın sağlığı sokağa çıkma yasağı ile gelmeli. Güzel bir uygulama ama yetersiz bir uygulama. Şehirlerarası ulaşımı kısıtladınız ama işçiler hala şehirlerarası gidip geliyor. Gebze’de bulunan sanayi en büyük risk grubunu taşıyor. İstanbul’dan gelen işçi sayısı 2 milyondan fazla ve sağlık riski en üst seviye de. Aynı şekil Gebze’den İstanbul’a giden çalışan işçiler de mevcut.

İşyerinde bu hastalığı kapan bir insan bütün işçilere hastalığı yaymış olur ve aynı şekil de evdeki eşine dostuna ailesine de bulaştırmış olacaktır. İşte burada büyük bir eksiklik var. İşyerleri acilen eylem planına geçmeli ve ücretli izinlerle evde kal projesine destek vermeli.

Gebze’de (Çayırova, Darıca, Dilovası ve Gebze) alınan hiçbir tedbir yok. Halk hala sokağa çıkmaya devam ediyor. Bunun nedeni ise rica da bulunmaları. İşe gitmek için 1 metre 2 metre kaç metre arada mesafe olursa olsun bu işçiler servis güzergahların da onlarca insanla temas haline geçiyor. Ortak servislere biniyor, ortak yemekhane de yemek yiyor ve çay ve sigara molalarına hep beraber çıkıyorlar.

Bu şekilde uygulamalar devam ettikçe insan sağlığı hiçbir şekilde kontrol altına alınamaz ve bu virüs elbet Gebze, Kocaeli ve İstanbul’da hızlıca artmaya devam edecek. Günde bu hastalığı kapacak olan kişi sayısı 100’ler değil binleri hatta on binleri bulacak.

Maske ve eldiven çare olarak görünüyor ama maalesef onlar sadece bir tedbir maalesef çare değil. Dikkatli olmayan Gebze, Kocaeli, İstanbul dikkatli ol! İşe giden emekçi kardeşim dikkatli ol! Çoğu firma maske dağıtmıyor. Çoğu firma eldiven dağıtmıyor. Dağıtsa bile 2 gün 3 gün hatta 1 hafta idare edin diyebilecek kadar masraftan kaçınmaya, insan sağlığı ile oynamaya devam ediyor. İşe giriş noktalarında ve güvenlik noktalarında hiç şekilde birkaç firma dışında ateş ölçümü yapılmıyor. Yapılsa dahi uyarılıp evine geri gönderiliyor veya işe devam ettiriliyor. İşçilerin sağlığı ile oynamak çok büyük bir tehlike!

Tekrar ediyorum 1 işçi hasta olursa çok kısa sürede günde 10 bin hasta açıklamaya başlayacağız.

İşçiler, esnaflar ve insan sağlığı için alınan tedbirler yetersiz. Yetersiz. Yetersiz.

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi Filmleri Festivali koronavirüs nedeniyle online gerçekleşecek

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Donald Trump: Önümüzdeki iki hafta çok zor geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa