31 Mart 2020 00:15

Eşleri işsiz kalan mülteci kadınlar soruyor: Nasıl yaşayacağız?

Koronavirüs salgını nedeniyle eşleri işsiz kalan İstanbul’un Esenyurt’ta yaşayan mülteci kadınlar soruyor: “Eşlerimiz işten çıkarıldı, faturalar, yemek, nasıl yaşayacağız?”

Fotoğraf: AA

Paylaş

E. AVA
İstanbul

Bugünlerde dünya koronavirüs salgınıyla boğuşurken, bu süreçte yine en fazla zararı gören yoksul kesimler oldu. Salgının Türkiye’de etkisini göstermesiyle patronların hedefi işçiler, özellikle de mülteci işçiler oldu. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşayan mülteci kadınlar soruyor: “Eşlerimiz işten çıkarıldı, faturalar, yemek, nasıl yaşayacağız?​”

Raheleh D. Afganistanlı bir kadın. İki oğlu ve eşiyle hayatını devam ettirmeye çalışıyor. İki oğlu tekstil atölyesinde çalışıyordu, eşi ise işsiz. Raheleh D. salgının etkisini göstermesiyle birlikte iki çocuğunun da işten çıkarıldığını söyledi. Raheleh D. “4 kişiyiz, ev kirası, faturalar, yaşamımızı sürdürebilmek için yemek ihtiyaçlarımız… Bunlar nasıl olacak bilemiyorum. Nasıl yaşayacağız?​” diye soruyor.

Yine Afganistanlı bir mülteci olan Fereşteh R. ise tekstil işçisi. 4 çocuğu ve eşiyle yaşayan Fereşteh R. geçtiğimiz ay işten çıkarıldı. Eşinin bir şampuan paketleme fabrikasında çalıştığını söyleyen Fereşteh R. şunları anlatıyor: “Geçtiğimiz günlerde fabrika tüm göçmen işçileri işten çıkardı, Türk işçilerin hepsine bu koronanın aşısı diye iğne yapmışlar. Eşim ‘Yaptığınız iş suç, bu hastalığın aşısı henüz yok, insanları kandıramazsınız’ diye tepki verince, eşime de ‘Asıl biz seni izinsiz çalışıyorsun diye polise ihbar ederiz’ diye yanıt vermişler.”

Mansure K. de tekstil işçisi Afganistanlı bir kadın. “Virüs haberi çıkınca atölyedeki herkesi gönderdiler. Eşim inşaatta çalışıyor, işe devam ediyor. Fakat biz 8 kişiyiz evde, o günlük para alıyor, işten çıkarılırsa nasıl geçineceğiz düşüncesi bir yana, hastalanması bizi çok endişelendiriyor. Annem de bizimle yaşıyor ve 74 yaşında. En fazla onun için korkuyoruz, evde 3 oda var, hastalanırsa izolasyon sağlamaya alanımız yok” diyor.

Suriyeli Shehd M’nin eşi ise bir paketleme fabrikasında çalışıyor. Her gün “Acaba işten çıkaracaklar mı” kaygısı yaşadıklarını belirten Shehd M. “İki çocuğum var, biri daha 5 aylık. İhtiyaçlarımız var, geçen gün patron belki süresiz izne göndeririz duruma göre bilginiz olsun demiş” diye tedirginliğini dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD ordusunda 1043 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Maire’nin geleneksel müzikle direnişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...