29 Mart 2020 12:32
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mart 2020 08:03

"Evde kalamam, zengin değilim, işçiyim" diyen tır şoförü serbest bırakıldı

Ekonomik destek sağlamadan yapılan "Evde kal" çağrılarına "Zengin değilim, işçiyim ben. Çalışmasam ekmek yok" yanıtını verdiği için gözaltına alınan tır şoförü M.Y. serbest bırakıldı.

Ekran görüntüleri, @KolomboMalik Twitter hesabının paylaştığı videodan alınmıştır.

Paylaş

İktıdarın ücretli izin ve işten atmaların yasaklanması gibi taleplere kulak tıkayarak işçi ve emekçilere ekonomik destek sağlamadan yaptığı "Evde kal" çağrısına, TikTok hesabından paylaştığı video ile yanıt veren tır şoförü M.Y., "Kanunlara uymamaya teşvik” suçlamasıyla gözaltına alındı. M.Y. savcılıktaki işlemlerinin ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

"BENİ BU VİRÜS ÖLDÜRMEZ, SENİN DÜZENİN ÖLDÜRÜR"

M.Y., paylaştığı videoda yaşamını idame ettirmeye devam etmek için çalışmak zorunda olduğunu şu sözlerle ifade etmişti:

"Şimdi diyorsunuz ya 'Evde kal Türkiye', nasıl kalalım baba? Emekli değilim, memur değilim, zengin değilim, işçiyim ben, tır şoförüyüm. Çalışmasam ekmek yok. Elektiriğimi, suyumu, kiramı ödeyemem. E bunları zaten ödememek ölmekten daha beter baba. Öleyim daha iyi. Siz 'Evde kal' demeden önce, bir düzeni getirmeden önce, daha doğrusu bizi rezil etmeden önce kendinizi vezir etmeye çalışmayın. Bizi bu duruma getirmeden önce bizim için bir önlem alın, biz de kendi hayatımız için bir önlem alalım. Yani ha senin lafınla evde kalarak açlıktan, rezillikten, kepazelikten ölmüşüm; ha de virüsten ölmüşüm. Ama beni bu virüs öldürmez, beni senin bu düzenin öldürür. Bu böyle biline."

M.Y.'nin videosu TikTok dışındaki sosyal medya platformlarında da binlerce kez paylaşılmış ve kendisine hak veren yorumlar yapılmıştı. Öte yandan M.Y.'yi hedef gösterenler de olmuştu.

“KANUNLARA UYMAMAYA TEŞVİK” SUÇLAMASI

Paylaşımın yayılması sonrası tır şoförü, İskenderun'daki evinde gözaltına alındı ve hakkında “Kanunlara uymamaya teşvik” suçundan işlem başlatıldı.

Hatay İl Emniyet Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada videonun "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik edici" olduğunu savunuldu. Açıklama şöyle:

"Sosyal medya üzerinde provakatif paylaşımlar yapan hesap sahipleri hakkında yapılan araştırmalar neticesinde Tik Tok ile yapılıp Twitter üzerinden paylaşılan Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik edici video paylaşımı yapan bir şahsın ilçemiz idaremiz dahilinde ikamet eden M. Y. isimli şahıs olduğu tespit edilmiş olup 29.03.2020 günü saat 11.30 sıralarında ikametinde yakalanmış, mevcutlu olarak adliye ye çıkarılmak üzere gözaltına alınmıştır. Şahıs hakkında 'Kanunlara Uymamaya Teşvik' suçundan adli işlem başlatılmıştır."

ADLİ KONTROL UYGULAMASIYLA SERBEST BIRAKILDI

Ev baskınıyla gözaltına alınan, bilgisayar ve telefonuna el konulan M.Y., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği savcılıkta ifadesinin ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

"BU DÜZEN YOKSULLARI ÖLDÜRÜYOR"

BirGün'e konuşan M. Y., "Ben yoksulların isyanını dile getirdim. Kimseyi galeyana getirme derdim yok. Bunlar bizim gerçeğimiz. Söylediklerimin arkasındayım. Bizim dışarıda olmamız halk sağlığına tehdit. Emniyette ve savcılıkta bunları anlattım" dedi. Koronavirüs tehlikesi karşısında evde ve ailesiyle oturmak istediğini ama bunun mümkün olmadığını anlatan Yılmaz, "Bugün hangi TIR şoförüne, hangi emekçiye sorsanız ailesiyle oturmak ister. Ancak ailemin sağlığı için hem çalışmak zorundayım. Hem de onların sağlığı için onların yanında oturmam gerekiyor. Bu nasıl olacak? Bu düzenden kastım bu. Bu düzen yoksulları öldürüyor. Bu düzene karşı tedbir alınması virüs önlemleri kadar önemlidir" diye belirtti. 

"SOYLU HEDEF GÖSTERDİ"

Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarıyla Yılmaz'ın gözaltına alındığına değindi. Dönmez, "Biz avukatlar devreye girmesek, toplumsal dayanışma olmasa M.Y. tutuklanabilirdi. Soylu ve iktidar sosyal medyada ve toplumda bu tür itirazların, çıkışların yayılmasını istemiyor. Bunun için sopa gösterdiler. Yapılması gereken sopa göstermek, toplumu korkutmak değildir. Gerekli tedbirleri almaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler geri gönderme merkezlerine gönderildi: Mültecilerin sağlığı tehdit altında

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Raşit Tükel: Hızlı artış vakaların zamanında tespit edilmediğini gösteriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...