28 Mart 2020 12:32

TKDF Başkanı Canan Güllü: Bazılarımız için ev tehlikenin göbeği

Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü, koronavirüs nedeniyle insanların eve kapanması sonrası kadına şiddette yaşanan artışa karşı alınması gereken acil önlemleri sıraladı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü son günlerde kadına şiddette yaşanan artışa karşı alınması gereken ek önlemlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Koronavirüs salgınının tetiklediği ekonomik kriz gelişen sürece dikkat çeken Güllü, “İşten çıkarmalar, okulların kapanması ve en temel tedbir olarak evde kalmanın gerekliliği, çocuk bakımını kreş, okul ve çocuk bakıcıları gibi ücretli emekten ücretsiz emek eksenine kaydırıyor. Çocuk, hasta ve yaşlı bakımı tekrar tekrar kadınların omuzlarına yükleniyor, eşitsizlikler derinleşiyor” dedi.

“BAZILARIMIZ İÇİN EV TEHLİKENİN GÖBEĞİ”

Hükümet tarafından yapılan evde kalma çağrılarına da değinen Canan Güllü, “Şu ana dek en temel önlem evde kalmak, ‘çünkü ev güvenli’. Oysa bazılarımız için ev, tehlikenin tam göbeği. Ev izolasyonunun erkeklerin denetleyici ve baskıcı tutumlarını pekiştirecek bir araç olarak kullanılması riski çok büyük. Özellikle faille aynı evde yaşamaya mecbur kadınların destek hizmetlerine erişimi neredeyse imkânsız” dedi.

“ŞİDDETE KARŞI EK TEDBİRLER UYGULANMALI”

Koronavirüsle mücadelede cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Güllü, “Türkiye’de kadına yönelik ev içi şiddetin ve kadın cinayetlerinin artmasından çok endişeliyiz. TKDF olarak, özellikle son zamanlarda Aile içi Şiddetle mücadele Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar doğrultusunda, ev içi şiddetle ilgili sürekli hatırlattığımız, alınması gereken tedbirlere ek olarak bu dönemde ek tedbirlerin acilen uygulanmaya konmasını talep ediyoruz” dedi.

Açıklamada ek tedbirler ise şu şekilde sıralandı:

  • Hastanelerin doluluğu ve kapasitesi göz önünde bulundurularak her ilde şiddete uğramış kadınların başvurabileceği bir hastanenin belirlenmesi ve duyurulması gerekmektedir.
  • Kolluk kuvvetleri 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u eksiksiz uygulamalı,  “salgın hastalık döneminde kadınların var olan hakları askıya alınmış değildir” mesajı kamu spotlarıyla sıklıkla tekrar edilmelidir. Salgın, özellikle kolluk kuvvetleri tarafından ev içi şiddet vakaları ile uğraşmamak için mazeret olarak kullanılamaz. Alo 183 etkin bir şekilde kullanıma sokulmalıdır.
  • Evde şiddet gören kadının, fail erkekle birlikte aynı evdeyken yetkili birimlerden nasıl yardım isteyebileceği çok ciddi bir sorudur. Yetkili kişiler tarafından, şiddet mağduru ya da risk grubunda olan kadınlara yönelik hane ziyaretleri söz konusu olamayacağı için İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulaması tanıtılmalı ve kullanımı teşvik edilmelidir.
  • Kadınlar, güvenlikleri ve sağlık durumları arasında bir seçim yapmak zorunda bırakılmamalıdır. Şiddete uğramış kadınların bu dönemde umumi alanları paylaşmakla ilgili haklı kaygı duyuyor olabileceklerini göz önünde  bulundurularak, kadınların güvenliğini ve sağlığını garanti altına alacak protokoller içeren acil durum planları yapılmalıdır. Sığınaklardaki sağlık ve hijyen uygulamaların en üst standartlarda tutulmalı, korona teşhisi konmuş ya da şüphe taşıyan kadınlara yönelik güvenli alan tahsisi sağlanmalıdır.
  • Kolluk tarafından  şu an yüklenilmiş olan 65 yaş üstü ihtiyaçları temin etme yükümlülüğü camilerin kapalı olması sebebiyle Diyanet kurumuna devredilmeli ve imamlar tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır. Çünkü  ALO 155 kadına şiddet çağrılarına yoğunluk sebebiyle cevap verememektedir
  • Şiddet mağduriyeti sonucu yeni bir hayata başlayan kadınlar için süreç ikincil mağduriyet yaratmaktdır. Bu kadınlar için ayrı bir destek paketi açıklanmalı.
  • İlan edilen Pandemi Kurullarına sahada şiddet çalışan kurumlarında dahil edilmesi gereklidir. (HABER MERKEZİ)

{{400325}} 

ÖNCEKİ HABER

Uzaktan eğitim, geçim kaygısı: Üniversite öğrencileri belirsizlikten şikayetçi

SONRAKİ HABER

Mardin’de bir grup öğretmen ‘dijital kütüphane’ projesi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa