27 Mart 2020 15:27

Adalet Bakanına soru: Hasta tutukluların tahliyesi için bir çalışmanız var mı?

HDP’li Tülay Hatimoğulları, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya'nın durumunu Meclis'e taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, geçirdiği kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda oluşunu Meclis'e taşıdı.

Kaya’nın ağır hasta mahpus listesinde yer aldığını belirten Hatimoğulları, Kaya’nın; kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, şeker hastalığı, mide de gastrit ve ülser yaralarının olması, astım hastalığı, kolestrol, tansiyon, kemik erimesi, alzhemir başlangıcı gibi 10’u geçen kronik hastalığının olduğuna dikkat çekti. 2013’te ve 2016’da iki kez açık kalp ameliyatı olan Kaya’nın yaklaşık bir aydır yıllardır kullandığı, kanın pıhtı olmasına engel olan ilacın kendisine temin edilmemesi nedeni ile 25 Mart 2020 tarihinde kalp krizi geçirdiğini hatırlatan Hatimoğulları, Kaya’nın Osmaniye Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi altına alındığını aktardı. Hatimoğulları, “İddia edilen hayati önemdeki ilacının temin edilmemesi, rutin kontrollerin yapılmaması, gerekli tedavinin sağlanmaması ve kötü hapishane koşullarının Sabri Kaya’nın hastalıklarının daha da ilerlemesine ve hatta ölümcül bir sonuca sebep olabileceği bu gidişat kaygı vericidir. Koronavirüs salgını ile yüz yüze olduğumuz bugünlerde Sabri Kaya ve hasta mahpusların tümü bir an önce tahliye edilmelidir.”

Hatimoğulları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • 2013 yılında yapılan ilk kalp ameliyatının ardından infazı 3 ay ertelenen Sabri Kaya’nın, hapishane koşullarına geri döndükten sonra sağlık durumu kötüleşmiştir. Ardından ağır hasta mahpus Sabri Kaya’nın ciddi sağlık sorunlarının artması nedeni ile yapılan infaz erteleme başvuruları neden reddedilmiştir?  
  • Yaklaşık bir ayı aşkın süredir, Sabri Kaya için hayati önemde olan ilacın hapishane idaresi tarafından temin edilmediği, temin edilmesi için uğraşılmadığı iddiası doğru mudur? Bu iddianın araştırılması için Bakanlığınız tarafından soruşturma başlatılmış mıdır? 
  • Cezaevi koşullarının tüm mahpuslar için ne kadar sağlıklı olduğu dahi tartışmalı iken, koronavirüs salgını üzerine önlemler alınan bugünlerde özellikle hasta mahpusların acilen tahliye edilmesi amacıyla Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? 
  • Hapishanenin sağlıksız ve hijyenden uzak koşulları; rutin sağlık kontrollerine götürülmeme, gerekli tedavinin yapılmaması iddialarını araştırmak üzere soruşturma yapılmış mıdır? Hapishanelerdeki bu koşullar hangi sıklıkla denetlenmektedir? 
  • Anayasal bir hak olan ve tedavilerinin hapishanedeki bu koşullarda mümkün olunmadığı durumda, dışarıda tedavi görmeyi öngören yasa uygulanmamaktadır. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 8 yılda devlet koruması altında bulunan 2300 mahpusun yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşmıştı. Bu konuda gerekli önlemleri almak için Bakanlığınızca çalışmalar yapılacak mıdır? (Adana/MA)
ÖNCEKİ HABER

Rize'de bir kadın boşandığı eski eşi tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Selma Gürkan: Kapitalizm yarattığı sorunları çözmez, çare işçilerin iktidarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...