27 Mart 2020 13:52
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2020 15:57

Sağlık Bakanı Koca: Çalışma saatleri, günleri ve tatiller düzene konmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi

Fahrettin Koca | Fotoğraf: AA

Paylaş

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesi'nde saat 17.30'da toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın toplantının ardından basın açıklaması yaptı. Toplam koronavirüs vaka sayısının 5 bin 698, son 24 satte tespit edilen vaka sayısının 2 bin 69 olduğunu açıkladı. Koca son 24 saatte 17 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu son kayılarla birlikte ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı 92'ye yükseldi. 

Bakan'ın açıklamalarından satır başları: 

"10 Mart'tan öncesine dönemeyiz. Bu tehlikeden uzak durmanın yolu yok mu? Var. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmeliyiz. Temas kesildiğinde virüsün önüne geçilebilir."

"Daha ileri tedbirlere ihtiyacımız var. İzolasyon prensip haline gelmeli. Hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit etmeliyiz. Sosyal hareketliliği azaltmalıyız." 

"Çalışma saatleri günleri ve tatiller düzene konmalı, sokakta geçirilecek zamanda kısıtlama getirilecek."

"Toplam vaka sayısı 5 bin 698 oldu. Son 24 saatte 17 hastamızı kaybettik, 2 bin 69 yeni vaka tespit ettik. Toplam can kaybı 92 oldu. 42 hasta iyileşerek taburcu olmuştur."

"(Sosyal medyada tepkiye neden olan Murat Sancak'ın şirketi üzerinden koronavirüs test kiti satın almasıyla ilgili soruya yanıt) Testlere ilgili hiçbir vatandaşımızın ücret vererek yaptırmaması gerektiğini iznini de bakanlık olarak veriyoruz. Eğer pozitif bir vaka tespit edilebilirse o hastanın temas ettiği kişilere bizim bir an önce ulaşmamız gerekiyor. Yapılması doğru değil. Şahısların özewl bir kuruluşun kendi başına kit alarak bunu test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil. Gereken yapılmış olur."

"Biz hangi ilde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Özellikle bazı illerimiz fazla. Bu konuda değerlendirme yapacağız."

"(Vaka sayılarının il il açıklanıp açıklanmayacağı ile ilgili soru) Daha fazla vakanın görüldüğü bölge veya iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de sunmuş oluyoruz. Benim herhangi bir detay vermem doğru olmaz. Cumhurbaşkanı uygun görürse kamuoyu ile paylaşır."

"Sağlık çalışanlarımızdan Kovid-19 olan olduğunu ancak sayı vermenin doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı."

"Temas ve izolasyonu sağlayamazsak birçok vatandaşımızın bu enfeksiyonu taşıması mümkün hale gelmiş olur."

"Yoğun bakım ünitelerinde yüzde 62-63 oranında bir doluluk var." 

"(Çalışmaya devam edenler var, bu konuyla ilgili Çin ile görüştünüz onları önerileri nedir?) Çin'in kendi özel şartları var, bizim ülke olarak hastalığın kendine has seyri var. Seyrine göre Bilim Kurulu alınması gereken tedbirleri yapmış oluyor." 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Barut: Verim kaybı olmaması için GÜBRETAŞ'ın yarattığı mağduriyet giderilsin

SONRAKİ HABER

Halfeli Belediye Eş Başkanı Hasan Safa tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...