27 Mart 2020 12:22

TGC: RTÜK’ün cezaları halkın haber alma hakkını engelliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, RTÜK’ün Tele1, Halk TV ve Habertürk kanallarına verdiği cezayı eleştirdi: Cezalar halkın haber alma hakkını engelliyor

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC), RTÜK’ün Tele1, Halk TV ve Habertürk kanallarına verdiği ağır para ve yayın durdurma cezalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada RTÜK’ün cezalarının halkın haber alma hakkını engelleyen bir tutuma dönüştüğüne vurgu yapıldı.

TGC açıklamasında “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği cezalar yine amacını aşıp, yasaların önüne geçmiş ve halkın haber alma hakkını engelleyen bir tutuma dönüşmüştür. Tele1, Halk TV ve Habertürk’e verilen yayın durdurma ve para cezaları, RTÜK’ün gazetecilik mesleğine doğrudan bir müdahalesidir ve Anayasa’ya aykırıdır” denilirken cezaların ölçüsüz ve orantısız olduğu vurgulandı.

"RTÜK’ÜN TARAFSIZ OLMA SORUMLULUĞU VARDIR"

TGC açıklamasında şöyle dedi: “RTÜK’ün bu ceza kararlarıyla özellikle eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar ekonomik olarak zayıflatılmakta, halkın haber alma, bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkı engellenmektedir. Üst düzeyden verilen para cezalarıyla eleştirel yayın yapan yayın kuruluşlarının kapanmasına neden olacak bir yaklaşım uygulanmaktadır.

RTÜK bir kamu kurumudur ve tarafsız olma sorumluluğu vardır.

RTÜK’ün Yayın Hizmeti İlkelerinin ihlaline ilişkin verdiği kararlar demokratik toplum düzeninin gerekleri ve ölçülülük ilkelerine de aykırı olamaz. Demokratik toplum ölçütü, çağdaş ve özgürlükçü bir anlayışla yorumlanmalıdır. RTÜK’ten beklenen budur. Tarafsızlık bunu gerektirmektedir. 

RTÜK verdiği cezalarla medya kuruluşlarını kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmaya çalışmaktadır.

RTÜK’ü adil olmayan, yasaların önüne geçen bu para ve yayın durdurma cezalarından vazgeçmeye, kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya davet ediyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak yaşadığımız koronavirüs salgını sürecinde de tüm meslektaşlarımıza, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki ilkelere uygun yayıncılık yapılmasının önemini hatırlatıyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kremlin’de koronavirüs vakası tespit edildi

SONRAKİ HABER

Engelliler Federasyonundan çağrı: Engelli tutuklular serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...