27 Mart 2020 02:35
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2020 04:53

Esenyurt'tan ambalaj işçisi: Günlük 8 saatlik çalışma süremiz 12 saate çıkarıldı

İstanbul Esenyurt'tan bir ambalaj fabrikası işçisinin mektubu: Uzmanlar çalışanların daha fazla dinlenmesi gerektiğini söylerken bizim çalışma saatlerimiz 12 saate çıkarıldı.

Paylaş

Ambalaj fabrikası işçisi
Esenyurt/İstanbul

Dünyanın yaklaşık 3 aydır gündeminde olan koronavirüs, 2 hafta önce ilk vakanın tespitiyle birlikte bizim de gündemimizi daha fazla meşgul etmeye başladı. Geldiğimiz gün itibariyle neredeyse başka bir gündemimizin kalmadığını da söyleyebiliriz.

Bu iki haftaya; profesör unvanlı kişilerin televizyonlara çıkıp halka yalan yanlış bilgi vermesini de, hükümetin yetersiz önlemlerini de, 65 yaş üstü kişilerin her şeyin sorumlusu ilan edilmesini de, patronların bu süreci fırsata çevirebilmesi için tüm fırsatların onlara sunulmasını da sığdırdık. Bu iki haftanın en az gündem olan konusu ise başta fabrikada çalışanlar olmak üzere işçi emekçilerin durumunun ne olacağı idi.

Patronlar bu süreci fırsata çevirmek için hiçbir şeyden çekinmediler. Bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan milyarlarca liralık destek paketi yetmemiş olacak ki, ücretsiz izinler, işten atmalar peş peşe geldi. Biz işçilerin en doğal hakları yine ihlal edildi.

Benim çalıştığım fabrikanın da ülkenin genelinden farklı olmadığını söyleyebilirim. Önce alınan önlemlerden bahsedelim. Gıda ambalajı üreticisi olduğumuz için üretime giriş çıkışlarda zaten dezenfektan vardı. Virüsün yayılmaya başlamasıyla birlikte üretimin pek çok köşesine de yeni dezenfektanlar koyuldu. Servislerin sayısı arttırıldı. Yemekhanedeki masalar iki kişi oturacak şekilde düzenlendi, yemekler tek kullanımlık kaplarda verilmeye başlandı. Her işçiye cep dezenfektanları verildi, fabrikanın pek çok yerine uyarılar asıldı. Günübirlik ateşimiz de ölçülmeye başlandı.

Peki bunlar bizim salgına yakalanmamızın önüne geçebilir mi? Şimdi de yapılan diğer uygulamalardan bahsedelim. Virüsün yayılmaya başlamasıyla birlikte, 45 yaş üstü çalışanlar ve kronik hastalığı olanlar zorunlu olarak yıllık izne çıkartıldılar. İşçi sayısının azalmasıyla birlikte, makinaların durmaması için olacak, 3 vardiya çalışan fabrika 2 vardiya çalışmaya başladı. Bizim 8 saatlik çalışma süremiz de 12 saate çıkarıldı. Uzmanlar çalışanların daha fazla dinlenmesi gerektiğini söylerken bizim çalışma saatlerimiz arttı. Bu 12 saatte yarım saat yemek molamız, ikişer tane de 15’er dakikalık molamız var. Bütün bunların üstüne molalarımız düştüğünde günde 2 saat fazla mesaimiz olması gerekirken, bir buçuk saat fazla mesai ödeneceği bizlere söyleniyor.

Daha şimdiden önümüzdeki hafta ve daha sonraki haftalarda kimlerin yıllık izne çıkartılacakları belirlenmiş durumda. Kimse bizlere ne istediğimizi sormuyor. Patronlar, olur da ilerdeki günlerde bir sokağa çıkma yasağı ilan edilir ve fabrika tatil ilan etmek zorunda kalırsa o zamana kadar pek çok işçinin yıllık izin haklarını bitirmiş oluruz diye düşünmüş olmalı.

Salgın sonrası yapılanlar, Hükümetin de patronların da işçi emekçileri düşünmediğini çok net bir şekilde gösteriyor. Salgın daha fazla yayılmadan tüm işçilere ücretli izin verilmelidir. Yaşanan her gelişme, biz işçilerin her koşulda kendi sınıf çıkarlarımız doğrultusunda bir araya gelmeyi ve birlikte hareket etmemiz gerektiğini daha net bir şekilde gösteriyor…

 

ÖNCEKİ HABER

Salgının faturası işçiye: Yemeğini evden getir temizliğini kendin yap

SONRAKİ HABER

Koronavirüs önlemlerini yetersiz bulan BMC işçileri tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...