23 Mart 2020 17:01

52 örgütten yetkililere mülteci çocuklar için çağrı: Yüzünüzü çocuklara dönün

52 örgüt, ortak imza ile sınırdaki çocukların durumuna dikkat çekerek yetkililere “Yüzünüzü Çocuklara Dönün” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Ercüment Akdeniz/Evrensel

Paylaş

Aralarında Ankara Kadın Platformu, Ankara Tabip Odası, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği, Çocuk Hakları Komisyonu, Türk Psikologlar Derneği ve SES gibi birçok sendika, oda ve kurumun bulunduğu 52 örgüt, ortak imza ile sınırdaki çocukların durumuna dikkat çekerek “Yüzünüzü Çocuklara Dönün” çağrısında bulundu. Savaşlar nedeniyle sınırda bekletilen 15 bin mültecinin birçoğunun çocuk olduğu hatırlatılan açıklamada savaş, salgın, eşitsizlik gibi pek çok sorundan etkilenen çocukların temel alınması gerektiği ifade edildi. Yetkililere bir an önce çocukların güvenliğinin sağlanması için yönünde öneriler sunuldu.

“15 BİN MÜLTECİNİN BİRÇOĞU ÇOCUK”

Eşitsizlik, ayrımcılık, yoksulluk, nefret söylemi, savaş ve salgın gibi pek çok sorundan en fazla çocukların etkilendiği belirten 52 örgüt ortak bir yazılı açıklama yaparak “Yüzünüzü Çocuklara Dönün” çağrısında bulundu. Yaşanılan tüm sorunlar karşısında çocukların nesneleştirildiği ve seyirci kalmaya zorlandığı ifade edilen açıklamada, “Sınır kapılarında ve düzensiz geçiş noktalarında yaşananlar, çocukları doğrudan etkileyen ve hedef alan son gelişmeler arasında yer alıyor. Ülkelerinde süren savaşlar nedeniyle göç etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan insanlar, Türkiye Hükümeti’nin Avrupa’ya geçiş için sınır kapılarını açacağını duyurması üzerine 28 Şubat’tan bu yana sınır kapılarına ve düzensiz geçiş noktalarına doğru hareket etti. Şu anda sınırda bekleyen yaklaşık 15 bin mülteci olduğunu ve bu grubun büyük bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğunu bilmek oldukça endişe verici”diye seslenildi. 

"ÇOCUKLAR CAN GÜVENLİĞİ OLMAYAN KOŞULLARDA BEKLETİLİYOR"

Çocukların günlerdir can güvenliği olmayan koşullarda sınırlarda bekletildiği ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi; “Barınma, sağlık ve temel ihtiyaçların karşılanamaması, ailelerinden ayrı düşmelerine bağlı olarak refakatsiz kalmaları veya aile birleşimlerinin gerçekleşmemesi, eğitim haklarından mahrum kalmaları, ucuz işgücü olarak görülmeleri nedeniyle kayıt dışı ve yasadışı istihdam edilmeleri, silahlı çatışmalara dâhil edilmeleri, psikolojik, fiziksel ve cinsel istismar vb. pek çok hak ihlaline maruz bırakılıyorlar”.

“TÜRKİYE 30 YILDIR TARAF OLDUĞU ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNCE HAREKET ETSİN”

Açıklamada koronavirüs salgını ile de alınan önlemler, kamusal alanda oluşan algı ve dolaşan bilgilerin en çok çocukları etkilediği belirtilirken çocuğun yüksel yararının gözetilmesi uyarısı yapıldı. Başta sınır kapıları olmak üzere Türkiye’nin de 30 yıldır taraf olduğu çocuk haklarına dair sözleşme gereğince hareket edilmesi üzerinde durulan açıklamada şu talepler yer aldı:

  • Çocukların bir an önce ebeveynleriyle birlikte güvenli alanlara ulaşımlarının sağlanmalı.
  • Hijyenik bir ortamda koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetine erişimlerinin kolaylaştırılmalı.
  • Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılanmalı.
  • Çocuklarla ilgili ötekileştiren, kutuplaştıran, rekabete dayalı ve şiddet kültürünü besleyen söylem ve haberler yapılmamalı.
  • Hiçbir çocuk dışarıda kalmayacak şekilde planlama ve önceliklendirme yapılmalı.
  • Tüm süreç kapsayıcı, şeffaf, hesap verebilirlik ilkeleriyle işletilmeli. (Ankara/EVRENSEL)

%%85893%%

ÖNCEKİ HABER

UEFA, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi final karşılaşmalarını süresiz erteledi

SONRAKİ HABER

Güney Afrika'da koronavirüs nedeniyle ilk ölümler yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...