20 Mart 2020 20:39

BES: Tüm ısrarımıza rağmen tedbirler uygulanmadı

BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, koronavirüs salgını nedeniyle kamu kurumlarında alınması gereken önlemlerin alınmadığını söyledi.

BES Başkanı Serpil Akpınar | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Serpil Akpınar, koronavirüs salgını nedeniyle kamu kurumlarında alınması gereken önlemlerin, tüm ısrarlara rağmen yerine getirilmediğini söyledi. Kamu kurumlarında nöbetleşe çalışma usulü dahil birçok tedbirin gerektiğini belirten Akpınar, salgınla mücadelede dayanışmayı yükseltme çağrısında bulundu.

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendiksı (BES) Genel Başkanı Serpil Akpınar, koronavirüsün Türkiye'de görüldüğü ilk gün sendika olarak büro iş kolunda faaliyet gösteren başta Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, TÜİK, İŞKUR gibi kurumlara alınması gereken tedbirler konusunda yazılar yazdıklarını söyledi. Fiziki hijyenden, çalışmanın sınırlandırılmasına gerekirse üretimin durdurulmasına kadar önerilerde bulunduklarını aktaran Akpınar, “Bu dönemin bir bütün olarak ülkedeki tüm kesimlerin dayanışmayı, karşılıklı özveriyi, anlayışı öncelemesi gerekir diye düşünüyoruz. Bu anlamda büro iş kolundaki kurumlara yazılar yetmedi, şifai görüşmeler yaptık ve tedbirler konusunda ısrarcı olduk. Özellikle kamu kurumlarında süreye bağlı iş ve işlemlerin sürelerinin uzatılması, uzatıldığına dair tüm kamuoyuna ulaştıracak kamu spotlarının hazırlanması, diğer işlemlerin interaktif sistemle yapılmasını ve kamu kurumlarında nöbetleşe çalışma usulünün bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladık. Çünkü Sağlık Bakanlığının, Bilim Kurulunun ve TTB'nin üstünde durduğu en önemli önlem el hijyeninin yanında fiziksel ve sosyal mesafelenmeyi sağlamaktı” dedi.

Yapılan görüşmelerde Gelir İdaresi Başkanı ve SGK Başkanının Cumhurbaşkanlığı genelgesinde belirtilen tedbirlerin alındığını ve tedbirler konusundaki taleplerini değerlendireceklerini söylediklerini aktaran Akpınar, ancak önerdikleri tedbirlerin kamu idarecileri tarafından tam anlamıyla hayata geçirilmediği birçok illerden ulaşan şikayetlerle gördüklerini söyledi.

ADLİYELERDE DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA

Her ne kadar birçok işlemin UYAP üzerinden yapılabileceği belirtilse de süreli işler nedeniyle adliyelere işlem yapmak üzere yurttaşların gelmesine engel olunamadığını belirten Apınar, adliyelerde genel olarak kalemlerin küçük olduğu, dosyaların tarafları ve avukatlarla birlikte yargı çalışanlarının bu ortamda bir arada bulunuyor olması göz önüne alındığında yargı çalışanları için dönüşümlü çalışmanın bütün adliyelerde uygulanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca bu süreçte icra müdürlüklerinde yoğun olarak hizmet verildiğini belirten Akpınar, haciz gibi taleplerin 3 gün içinde yerine getirilmediği takdirde icra müdürlüğü çalışanları hakkında işlem yapılmasının önünün açııldığını, bu şekilde birçok işlemin süreli olması nedeniyle avukat ve yurttaşlarla yargı çalışanlarının karşı karşıya geldiğini dile getirdi.

"SENDİKALARIN GÖREVİ SERMAYEYİ DÖRT KÖŞE YAPMAK DEĞİL"

En son İstanbul'da yaşanan iki vakayı örnek gösteren Akpınar, “Çağlayan Adliyesi ve Anadolu Adliyesi'nde iki mahkeme mühürlendi ve çalışanlar karantinaya alındı. Öncelikle adliye çalışanı arkadaşlarımıza geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimizi iletiyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki; bu sonucun doğmasında bakanlığın da sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurumların uyarılarımızı dikkate alması kamu emekçilerinin sağlığı ve yaşamı için çok önemlidir. Sendikamız her zaman olduğu gibi büro emekçilerinin sağlıklı yaşam ve çalışma koşullarının yaratılma mücadelesinde sorumluluk üstlenmeye ve tüm emekçilerle dayanışmayı yükseltmeye devam edecektir. Ayrıca büro işkolunda örgütlü diğer sendikalara görevlerinin Cumhurbaşkanı'nın arkasına dizilerek sermayeyi dört köşe yapmak olmadığını hatırlatmak isteriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Cengiz abi barış ve umut işçisiydi”

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...