20 Mart 2020 08:38

TYS ve PEN’den Cengiz Bektaş mesajı: Yazınımız özü, sözü doğru bir şairini yitirdi

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, bugün hayatını kaybeden Mimar ve Yazar Cengiz Bektaş'ı anlattı.

Cengiz Bektaş | Fotoğraf: Kadir İncesu

Paylaş

Türkiye'nin önemli mimarlarından biri olan, sayısız yapıya imza atan ve uzun yıllardır Evrensel gazetesinin yazarları arasında yer alan Cengiz Bektaş bugün hayatını kaybetti. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Cengiz Bektaş'ı anlattı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner 

"Yazınımız özü, sözü doğru bir şairini yitirdi"

Cengiz okul arkadaşımdı, dostumdu, şairdi. Şiirin dil, dilin şiir olduğuna, olması gerektiğine inanırdı. Sanatın sanat için değil, insan için olduğuna savundu yaşamı boyunca… Halkın içinden, halkça söyleyişi olan bir şiiri vardı. 

İnsanın insanla, toplumun toplumla birlikteliğinin, yardımlaşmasının insancı düşüncesi onun hem şiirinin hem kişiliğinin özü olmuştur.

Ben, çok sevdiğim, çok özleyeceğim bir arkadaşımı yitirdim. Yazınımız özü, sözü doğru bir şairini yitirdi.    

PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral

"Bir rönesans aydınıydı"

Aydın kişi. Mimar. Şair. Yazar. Araştırmacı. Eleştirmen. Onda bunların hepsi bir bütündü. Mimarlığı yazılarını ve şiirini; şiiri ve yazıları mimarlığını tamamlar... Neredeyse bir Rönesans aydını diyebilirim... Ama tam öyle de değil...  Asla fildişi kulelere sığmayan bir kişilik. Halkın arasında, emekçilerin omuz başında ve hakkı yenilenlerin yanında yer alan, tarih ve coğrafya içinde pupa yelken ilerleyen, çoşku, heyecan, sevinç dolu, çocuk ruhlu bir aydın...

2018 Yılında, PEN Şiir Ödülü’nü Cengiz Bektaş’a verirken şöyle demiştik: “Cengiz Bektaş’ı, biçimlendirdiği yapılara kattığı aydınlık gibi, şiire de güler yüzlü bir hava katan, şiirinde Akdeniz'den Ege’ye Türkiye’yi ağırlayan, emek yanlısı, insancıl yaklaşımıyla, Türkçe tutkusuyla ve yazarların örgütlü yaşamasının önemini, mücadelesiyle vurgulayan örnek bir aydınımız olarak kutluyoruz.” Işık içinde uyusun... (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüsün vurduğu dünya ekonomisi tepetaklak: En büyük darbe bağımlı ülkelere

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da hamallar koronavirüse karşı çaresiz: Bir maske alacak paramız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...