Koronavirüs önlemleri tarım işçilerine uğramadı

Adana'da, çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçileri koronavirüs riski altında yaşamlarını sürüyor.

20 Mart 2020 05:12
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2020 08:57
Paylaş

Volkan PEKAL
Adnan KARATAŞ

Adana

Temiz suya erişimin sınırlı olduğu, kanalizasyon sisteminin bulunmadığı, hijyenden uzak küçük çadırlarda yaşamını sürdüren tarım işçileri koronavirüs riski altında. Bazı çadır alanlarında çöpün dahi toplanmadığı bu yerleşim yerlerinde koronavirüs kapma riskinin yüksek olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Hilal, “Ailelerin barınma, beslenme, sağlık gibi birçok hizmete erişiminin sağlanması gerekmektedir” dedi.

NE SAĞLIK TARAMASI NE BİLGİLENDİRME VAR?”

Çalışma koşulları ile birlikte barınma, altyapı ve içme suyu sorunu bir türlü çözülemeyen milyonlarca tarım işçisi başta koronavirüs olmak üzere salgın hastalıkların hedefinde. Alındığı söylenen önlemlerin hiçbiri, Adana’da Karataş ilçesi sınırları içerisindeki Tuzla bölgesindeki çadırlarda yaşayan işçilere uğramamış bile. Çadır alanlarında temiz içme ve kullanma suyuna erişim sınırlı; atık su sistemi, altyapı olmadığı için tuvaletler dışarıda. Birçok çadır kanal kenarlarına kurulu. Katı ve sıvı atıklardan oluşan çevre kirliliği hat safhada. Bazı çadır alanlarında çöp toplanmıyor. Bu koşullara rağmen, görüştüğümüz tarım işçileri koronavirüsle ilgili bilgilendirme, sağlık taraması ve ilaçlama yapılmadığını söylüyor. 

“ÇAMURDA ÇALIŞIYORUZ, KOLONYA DÖKSEK NE OLUR”

56 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Raşit Genç, bugüne kadar koronavirüsle ilgili bir bilgilendirme ya da ilaçlama yapan olmadığını ifade etti. Televizyondan öğrendikleri bilgilerle ellerini sık sık yıkayıp kolonya kullandıklarını ifade eden Genç, “Tarım işçisiyiz mecburen ne yapacağız. Sağlık taraması için şu ana kadar gelen giden yok. Çocuklar hasta olursa, biz hasta olursak, ateş falan olursa acile gidiyoruz” diye konuştu. 46 yaşındaki Hayati Demir de “Burası hijyenik bir yer değil. Allah yardımcımız olsun. Biz gereken önlemi temizlikle alıyoruz. Elimizden başka bir şey gelmiyor. Tarama yok. Hasta var mı sormadılar. Biz olmazsak burada çark dönmez ama bizi düşünen yok” dedi. Bir çadırda 6 kişi kaldıklarını ifade eden Demir, “Çadır 4-5 metre. Biri grip olduğu zaman ister istemez öbürlerini de etkiliyor. Ama bugüne kadar bir sıkıntı olmadı. Biz zaten çamurda çalışıyoruz. 10 dakikada bir elimizi yıkamaya, kolonya dökmeye iş sahibi bırakmaz” dedi.

“TEDBİR BİR YANA ÇÖP TOPLANMIYOR”

Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla-Tabaklar Mahallesi’nde çoğu mülteci tarım işçilerinin barındığı çadır alanda işçiler ilaçlama bir yana çöplerin dahi toplanmadığını anlattı. Çocuklar çamurlu alanda çöplerle yan yana oynuyor. İşçiler çadır alanda çok sayıda kişinin mantar enfeksiyonu olduğunu anlattı. Çöplerin toplanmaması ile ilgili ulaştığımız Karataş Belediyesi Temizlik İşleri’nden yetkililer durumdan henüz haberdar olduklarını iddia ederek alanın temizleneceğini söyledi.

“AŞISIZ ÇOCUK VARSA AŞI YAPILMASI LAZIM”

Kalkınma Atölyesi’nin “Mevsimlik Tarım Göçünden Etkilenen 6-14 Yaş Grubu Çocuklar İçin” yaptığı araştırmaya göre “Mevsimlik tarım göçüne katılan çocukların yüzde 35,6’sı düzenli aşı olduğunu belirtirken, yüzde 54’ü düzensiz aşı olduğunu ifade etmiş. Hiç aşı olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 9,3”

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları bulundukları yerlerdeki aile hekimlerine kayıtlı olduğu için aşı takiplerinde sorunlar olmasının muhtemel olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Bu koşullarda tarım işçileri enfeksiyona açık. Aşısız çocuk varsa aşılanması lazım. Daha önce çadır yaşamı yerine konteyner evler koyulacağı yetkililer tarafından belirtilmişti.  Bu sözün yerine getirilmesi orada yaşayan insanlarımızın sağlığı açısından çok önemli. Bu kötü şartlarda yaşayan vatandaşlarımız sadece koronavirüs enfeksiyonu için değil tüm bulaşıcı hastalıklar için riskli grubu oluşturmaktadır” dedi.

----

EMEK PARTİSİ: ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR TARIM İŞÇİSİ İÇİN DAHA BÜYÜK RİSK HALİNE GELDİ

Tarım işçilerinin kötü barınma koşullarının yıllardır devam eden bir sorun olduğunu ifade eden Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, tarım işçilerinin yaşlısından çocuğuna bir çadırın içerisinde kaldığını belirterek “Yıllardır çözülmeyen ve zaten bir sağlık handikabı yaratan bu sorunlar yumağı şimdi tarım işçileri için daha büyük risk haline geldi” dedi.

Tarım işçilerinin çadırlarda yazın sıcakla, mantar hastalıkları ile kışın da grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlatan Aracı, bunun sebeplerini şu şekilde ifade etti:

"Altyapı yok, çadırlarda özel alan yok. İşçiler aileleri ile dip dibe yaşamak zorunda bırakılıyor. Bazı çadırlarda su, taşınarak sağlanıyor. Koronavirüsün oraya taşınması durumunda hızla yayılması işten bile değil. Tarım işçileri için hızlıca altyapısı olan, suyu, elektriği olan, çocukların, anne babaların kendi odalarının olduğu temiz barınma koşulları sağlanmalı. Öncesinde çadırlar düzenli olarak dezenfekte edilmeli, sağlık taramaları yapılmalı. Evde yediğimiz sebzenin, meyvenin tarım işçileri eli ile toplandığını unutmadan onlarla dayanışma gösterelim”

"ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ"

Sorunun kaynağında tarım işçilerinin çalışma koşullarının da bulunduğunu dile getiren Sevil Aracı, “Tarım işçileri Türkiye’de yıllardır topraksız, yoksul emekçilerdi. Şimdi bu emekçilere Suriyeli mülteciler de eklendi. Yani en yoksul, en savunmasız emekçiler tarım işlerinde çalışıyor. Yoksulluk ve örgütsüzlük, işçileri bu koşullarda ilden ile göç etmeye zorluyor. Bu yüzden tarım işçilerinin güvencesiz çalışmasını önleyecek önlemler de alınmalı” dedi.

{{399939}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ticaret Bakanı Pekcan'dan koronavirüs açıklaması: Meyve ve sebzeler elle seçilmeyecek

SONRAKİ HABER

Bakanlık binası önünde gözaltına alınan muhasebeciler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...