19 Mart 2020 06:07
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2020 10:38

Bakan Koca: Yarın hızlı tanı kiti devreye girecek, günde 15 bin test yapmak istiyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'deki koronavirüs oturumunda konuştu. Koca şimdiye kadar 10 bin kişiye test yapıldığını söyleyerek, bu rakamı günlük 10-15 bine çıkarmak istediklerini ifade etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de düzenlenen özel koronavirüs oturumunda konuştu. Fahrettin Koca yarın hızlı tanı kitinin devreye gireceğini söyleyerek, "Önümüzdeki günlerde günlük 10-15 bin terst yapabilir hale gelmek istiyoruz" dedi.  

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"İran izole etmeyerek virüsün tüm ülkeye yayılmasına sebep oldu. İtalya, Çin'den gelenlerin ülke içinde serbestçe dolaşmasına izin vererek virüsün bütün Avrupa'ya yayılmasına sebep oldu."

"Kovid-19 hastalığı ve benzeri pandemilerle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün dikkati çektiği iki nokta var. Kapsamlı bir sağlık sistemi ve bunun beraberinde getirdiği güçlü bir liderliktir. Vatandaşımzıın bu sağduyusunu zayıflatmayı hedefleyen bazı kişiler olduğunu da görüyoruz, sosyal medyadaki bazı mesnetsiz iddialar tümüyle ahlak dışıdır. Lütfen bizlere yardımcı olun. Millet temsilcilerine güvenecektir."

SAĞLIK ALT YAPISI

"Hastanelerimizin durumuna değinmek istiyorum. Kamu ve özel sektörün birlikte hizmet vereceği toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtığımız şehir hastanelerine rağmen yatak sayımız OECD ortalamasının altındadır. 

"10 bin kişiye 28 yatak düşmektedir. OECD ortamalası 40’tır."

"Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız."

"LABARATUVAR SAYIMIZ 36'YA ÇIKACAK"

"Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı."

"Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girecek. Şimdi her hastanenin hasta kabul edebileceği şekilde düzenleme yaptık."

"GÜNLÜK 1-15 BİN TEST YAPMAK İSTİYORUZ"

"Şuan 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz."

"Çok yoğun bir şekilde ve risk altında çalışan sağlık personelinin çalışma düzeninde bazı düzenlemeler yaptık. Üni. hastanelerimiz dahil tüm kamu hastanelerimize koruyucu malzeme dağıtıyoruz. Görevi riskleri göğüsleyerek hastalarda doğrudan temas ettirmeyi sürdürmek zorunda olan sağlık personelidir. Sağlık personelinin izinlerini iptal ettik. Mücadelenin başarıya ulaşması için şarttır sağlık çalışanlarımıza her biri asker gibi çalışan sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece motivasyon yetersizdir.  (HABER MERKEZİ)   

{{399860}}

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye'de kadına şiddet: Silahla saldıran fail intihar etti

SONRAKİ HABER

Ücretsiz izinler ve işten atmalar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...