18 Mart 2020 12:51

Sanat ile paylaşılan bilgi

Bilgi paylaşınca güzeldir. Paylaştığımız yolda sanat varsa daha da güzeldir. İşte bizim görevimiz bildiklerimizi aktarmak insanları bilinçlendirmek.

Paylaş

Aslınur DANIŞ

Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi/İstanbul

Kadınlar günü; emek günü, direniş günü, umut günü, inanç günü bütün bunların yanında da daha fazla cebimizi nasıl doldururuz günü. Evet, kadınlar günü biz kadınlar için her ne kadar değerli olsa da bugün için farklı değerler biçen fırsatçılar da maalesef var.

Biz kadınlar derken? Hala ülkemizde kadınlar gününün bilincine varamamış, kadınlar gününü şu mağazanın yüzde şu kadar indirimiyle tanımış bilinçsiz kadınlar da yok mu? Üzülerek yanıtlıyorum ama maalesef var.

Bilgi paylaşınca güzeldir. Paylaştığımız yolda sanat varsa daha da güzeldir. İşte bizim görevimiz bildiklerimizi aktarmak insanları bilinçlendirmek. Tam da bu anlamda okuduğum lisede arkadaşlarımla gerçekleştirmiş olduğumuz sanat sergisinde yegâne amacımız insanları bilinçlendirmek, kadınlar gününün anlam ve önemine kendi imkanlarımızca ses getirmekti. Her şeyden önce okuduğumuz lise "kız" meslek lisesiydi. Kız demek, kız kardeş demekti. Aynı zamanda kız meslek, kız erkek ayrımı demekti.

AYNI SIKINTILARI ÇEKİYORUZ

Derdimizi anlayacak insanlar topluluğuyduk çünkü hepimiz okula gelirken bile aynı sıkıntıları çekiyor, Fatih Çarşamba'daki gerici ortamdan nasibimizi alıyorduk. Oluşturmuş olduğumuz sanat sergisinde çocuk evliliklerine, emekçi kadınlara, özgürlüğe, aynı koşullarda çalışıp erkeklerden düşük maaş alan kadınlara, eve kapatılmış kadınlara, ötekileştirilmiş LGBT topluluğuna değindik.

Her tasarımın ve resmin altına en uygun sözleri bulmak için bir bir uğraştık. Bunların hepsi istekli, tatlı uğraşlardı tabii. Bir tasarımın altına Vladimir Lenin'in bir sözü çok uymuştu. Sözü tasarım altına yazdık, hemen yanına da sözün sahibi olduğundan dolayı Lenin yazmıştık fakat öğretmenlerimizden birinin Lenin ismini karaladığını fark ettik. Her ne kadar tam anlamıyla özgür bir ortamda yaşamasak da özgürlüğe dair ses getirmek elimizden geleni yapmaya çalışmak Emekçi Kadınlar Günü için değdi.

ÖNCEKİ HABER

Sınıfta kalan öğrenciler mi eğitim sistemi mi?

SONRAKİ HABER

Koronavirüse karşı "Ekonomik İstikrar Kalkanı": İşçi ve emekçi zarar görecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...