16 Mart 2020 05:38

Ankara'da 9 kişinin öldüğü tren kazasına dair davada üçüncü duruşma görüldü

Ankara’da 9 kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı YHT kazasına ilişkin 10 sanık hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Ankara Adliyesinde görüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara’da 9 kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin 10 sanık hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Ankara Adliyesinde görüldü.

Ankara’da 2018 yılının Aralık ayında meydana gelen ve 3’ü makinist 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması Ankara 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tek tutuklu sanık Osman Yıldırım da duruşmada hazır bulunduruldu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak müştekiler dinlendi. Müştekiler daha önce verdikleri ifadeleri tekrarlayarak sanıklardan şikayetçi olduklarını dile getirdi.

"TEK KUSURLU MÜVEKKİLİM DEĞİL"

Müşteki ifadelerinin ardından söz alan, olay tarihinde tren teşkil memuru olarak görev yapan tutuklu sanık Osman Yıldırım'ın avukatı kazadan önce birçok önlemin alınmadığını söyleyerek, müvekkilinin suçsuz olduğunu söyledi. Kazadan 10 ay önce risk ön görüldüğünü bunun için YHT tarafından makasların uzaktan kumandalarla kontrol edilmesi gerektiği kararının alındığını hatırlatan Yıldırım’ın avukatı, “Makas sadece bir ihmal, trenin hızı da kazada acı bir tablo ile karşı karşıya kalmamıza neden oldu. Trende emniyet vagonu yok, yaşamını yitirenlerin çoğu ilk vagonda yer alıyor oysa ilk vagonun emniyet için boş olması gerekirdi. Kazada tek asli kusurlu müvekkilim değil. Tutukluğunun devamı bir tedbir değil, tutukluluk kararının kaldırılmasını ve müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını istiyorum” diye belirtti.

Ardından söz alan tutuklu sanık Osman Yıldırım, müştekilerin hakkında şikayetçi olmasını kabul etmediğini belirterek tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti sanık Osman Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs tarihine erteledi.

İKİ TUTUKLU SANIK TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Kazaya ilişkin açılan davanın ilk duruşması 13 Ocak tarihinde görülmüştü. İlk duruşmada bir yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey’in tahliyesine, tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın ise tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

KİMLER YARGILANIYOR?

Yüksek hızlı tren kazası davasında tutukluluğu devam eden Osman Yıldırım, ilk davada tahliye edilen Emin Ercan Erbey ve Sinan Yavuz’un dışında diğer tutuksuz yedi sanık ise şu şekilde: YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, Şube Müdürü Recep Kutlay, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji Birliği Orta Karadeniz Bölge Toplantısında birlikte mücadele kararı çıktı

SONRAKİ HABER

İstanbul Valiliği: Avrupa'dan İstanbul'a gelenler karantinaya alınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...