16 Mart 2020 00:40
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2020 06:31

Ekonomide koronavirüs etkisi: Fed ikinci kez acil faiz indirimine gitti

ABD Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekti ve 700 milyar dolarlık parasal genişleme başlattı.

Fotoğraf: Rdsmith4/WIKIMEDİA COMMONS (CC-BY-SA)

Paylaş

ABD Merkez Bankası (Fed), Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde 6 binden fazla insanın ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası faizleri neredeyse sıfıra çekerken 700 milyar dolarlık parasal genişlemeye gideceğini açıkladı.

AA'da yer alan habere görei, Fed’in faiz kararı vermesi beklenen toplantısında, mart ayı içerisindeki ikinci faiz indirimi kararı verilirken, fonlama faizinde 100 baz puan indirime gidildi ve 0-0,25 seviyesine çekildi. Faiz kararının 9’a karşı 1 oy çokluğuyla alındığı vurgulandı.

Ayrıca Fed, piyasaları rahatlatmak için 700 milyar dolarlık parasal genişleme programını duyurdu.

FAİZ İNDİRİMİ SONRASI PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ

Fed’in faiz indirimi kararı sonrası petrol fiyatları yüzde 3 dolayında düştü. Fed Başkanı Jerome Powell ise, yaptığı açıklamada bu aşamada negatif faizlere gereksinim olmadığını ve böyle bir adımın ABD için uygun bir politika olacağına inanmadığını vurguladı.

Fed kararından sonra, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,40 düşüşle 32,66 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da yüzde 2,02 düşüşle 31,09 dolara indi.

MERKEZ BANKALARINDAN ORTAK ADIM

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da salgın nedeniyle dünyanın önde gelen merkez bankalarıyla birlikte hareket etmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.

ECB açıklamasına göre, Covid-19 karşısındaki ortak harekete Kanada Merkez bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası katılıyor.

Buna göre, dünyanın büyük ekonomilerinin merkez bankaları, bankaları ve kredi piyasalarını rahatlatmak için düşük maliyetli dolar likitidesi sağlayacaklar. Bu amaçla, merkez bankaları gecelik swap işlemlerinde belirlenecek faiz oranlarının üzerine yalnızca 25 baz puan ekleyecekler. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs vakası 47'ye çıktı | Tüm gelişmeler (16 Mart)

SONRAKİ HABER

Gökçeada ile Güney Marmara hattında feribot seferleri iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...