15 Mart 2020 11:22

Okulda öğretilenlerin dışında

Hepimiz okullarımızda belli başlı sorunlar yaşıyoruz. Kantindeki ürünlerin fahiş fiyatlarda olması, nitelikli bir eğitim alamayışımız... Bunu daha da uzatabiliriz ama değinmek istediğim deprem konusu.

Paylaş

İzmit Lisesi’nden bir genç

Hepimiz okullarımızda belli başlı sorunlar yaşıyoruz. Kantindeki ürünlerin fahiş fiyatlarda olması, nitelikli bir eğitim alamayışımız... Bunu daha da uzatabiliriz ama değinmek istediğim deprem konusu. Son zamanlarda meydana gelen depremlerle birlikte günümüzün 8 saatini geçirdiğimiz okullarda can güvenliğimiz var mı sorusu aklıma geliyor. Coğrafya dersinde, fizik dersinde depreme dair konuşuyoruz fakat bu genel geçer kalıyor. “Deprem anında tehlikeli eşyaların yanında durmamak, güvenli bir yerde oturup ellerimizi başımızın üstüne koymak, deprem çantasını yanında bulundurmak vb.” zaten alınması gereken tedbirler. Ancak okullarda bu tedbirler söylenip geçiyor. Üstelik depreme hazırlık için yapılan tatbikatlarda sınıftan bahçeye birbirimizi ezercesine koşarak inip depreme hazırlığımızı yapmış oluyoruz. Oysa deprem anında merdivenlerden uzak durup kendimizi koruyabileceğimiz bir yerde beklememiz gerekiyor.

YENİDEN TARTIŞIP YENİDEN

ÖĞRENECEĞİZ

Yazımın başında “Can güvenliğimiz var mı?​” sorusu aklıma geliyor demiştim. Evet deprem doğal bir afet ve bu afetten kaçamayız fakat afetin yarattığı tahribatı ve can kaybını en aza nasıl indirebiliriz? Bizim bireysel aldığımız önlemler dışında devletin olası bir depreme karşı aldığı önlemler buna dönük politikaları ne? gibi. Türkiye’nin en önemli gündeminin deprem olduğu şu günlerde biz öğrenciler yan yana gelerek işte bu sorulara cevaplar aradık. Okulda bize anlatılanların dışında bir şeyler öğrendik ve cevabı bulduk. Deprem değil tedbirsizlik öldürüyor.

Daha fazla kar edebilmek için kullanılan ucuz yapı malzemeleri ya da malzemeden çalmak, inşaata uygun alanların üzerine binaların gelişi güzel dikilmesi, örneğin bataklığın kurutularak üzerine bina dikilmesi, kar elde etme hırsı yüzünden imara açılmaması gereken yerleşim alanları üzerinde yapılaşmaların olması bizim hayatımızı tehdit eden önemli sebepler. Maalesef ki 21.yy’da gelişen teknoloji bizim can güvenliğimiz için değil şu an var olan kapitalist sistemin bekçileri için kullanılıyor. Kapitalizm insan hayatını, psikolojisini ve daha birçok şeyi etkiliyor. Arkadaşlarımızla yaptığımız buluşmada bunları tartıştık. Hepimiz o buluşmada olmayan arkadaşlarımızla bu konuları konuşup, yeniden tartışıp yeniden öğreneceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Çağımızın gençlik hastalığı: (u)mutsuzluk

SONRAKİ HABER

Çözüm biziz, birlikteliğimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...