14 Mart 2020 09:08

Cumartesi Anneleri Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya’nın faillerini sordu

Cumartesi Anneleri, 781’inci haftasına ulaşan eylemlerinde 1993 yılında Elazığ’da katledilen Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya’nın faillerini sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gözaltında kaybedilen yakınlarını akıbetini sorup faillerinin yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 781’inci haftasında 1993’te Elazığ’da katledilen Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya’nın faillerini sordu. Cumartesi Anneleri, koronavirüs salgını nedeniyle önümüzdeki hafta sembolik katılımla eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

TEHDİT EDİLİYORLARDI

Bu haftaki açıklamada konuşan İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu üyesi Sebla Arcan, Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya’nın yakın iki arkadaş olarak İHD Elazığ Şubesinde insan hakları mücadelesini sürdürdüğünü ve hak savunuculuğundan vazgeçmeleri için ölüm tehditleri aldıklarını hatırlattı. 21 Şubat 1993’te ‘Acil bir yaralı var!’ diyen iki kişinin Can ve Kaya'yı otomobille götürdüklerini söyleyen Arcan, o günden sonra da Can ve Kaya’dan bir daha haber alınamadığını belirtti.

Metin Can’ın kardeşi Akan Can ise 27 yıldır yaşadığı acının hala ilk günkü tazeliğini koruduğunu ifade ederek adalet talebini dile getirdi. Can, “O günden bugüne hiçbir şey yapılmadı. Kaybedildiği günlerde de polis annemin yanına gelip gülerek ‘Nerede olduğunu biliyorsun, neden ağlıyorsun?​’ diye sordu. Diyecek bir şey bulamıyorum. İnşallah bir gün suçlar cezalandırılır” ifadelerini kullandı.

AKIN BİRDAL’IN MEKTUBU

21 Kasım 1980'de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ise, Metin ve Hasan’ın kaybedildiği süreçte İHD Genel Başkanı olan Akın Birdal’ın gönderdiği mektubu okudu. Birdal mektubunda şunları kaydetti: “Metin ve Hasan kaybedildiklerinde, aileleri ile birlikte her yere başvurduk, kapılarını çaldık. Sonunda bize söz verdiler. ‘Birkaç gün sonra evlerine dönecekler’ dediler. Kimlerin kaybettiklerini biliyorlardı. Döndüler, işkence edilmiş cansız bedenleri ile döndüler. İnsanların ve adaletin kaybedilmediği bir Türkiye'nin yolu sizinle, sizin direnişinizle açılacaktır. Sizleri saygı ve özlemle selamlıyorum.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da iki gazeteciye “koronavirüs” gözaltısı

SONRAKİ HABER

İspanya'da 24 saatte son 2,5 ayın en yüksek Kovid-19 vaka sayısı kaydedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...