09 Mart 2020 05:17
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2020 13:43

Ali Babacan yeni partisi için başvuru yaptı

AKP’den istifa eden eski ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Ali Babacan ekibi parti başvurusu için İçişleri Bakanlığı'na gitti. Ekip, başvuru belgelerini teslim etti. 

Ali Babacan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında kurulacak yeni parti çalışmaları tamamlandı. İsminin Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olacağı iddia edilen yeni partinin başvuru dilekçesi, İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi.Bakanlığa, iki araçla gelen heyet, başvuru belgelerini içeriye götürdü.

Kuruluş dilekçesini, İdris Şahin, Hasan Canpolat, Mehmet Emin Ekmen, Münevver Helün Fırat, Hatice Selvi Demirel, Nazlı Seda Vural'dan oluşan heyet İçişleri Bakanlığı'na teslim etti. İdris Şahin, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı.

Partinin kurucuları arasında yer alan eski milletvekili İdris Şahin, yeni kurulan partilerinin kadınlara, gençlere ve çocuklara aydınlık bir yarın hazırlayacağını söyledi. Türkiye siyasi hayatına yeni bir nefes ve umut olma sevdasıyla yola çıktıklarını dile getiren Şahin, kurdukları partinin, 90 kurucusuyla Türk milletine ve devlete umut olacağını ifade etti.

Bakanlıktan, partinin kuruluş başvurusuna ilişkin "Alındı belgesi"ni aldıklarını kaydeden Şahin, "İnşallah partimiz her şeyden önce kadınlarımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza aydınlık bir yarın hazırlayacak. Onlar adına umutluyuz, mutluyuz ve onlar adına hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

24. Dönem AKP Çankırı Milletvekili olan Şahin, partinin tanıtımının 11 Mart 2020 Çarşamba günü Ankara'da bir otelde yapılacağını sözlerine ekledi.

"KORKU SİYASETİ VAR"

Ali Babacan, FOX Tv’de yaptığı açıklamada yeni partisinin resmi kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı'na vereceklerini söylemişti. Parti isminin Çarşamba günü tanıtım programında teyit edileceğini belirten Babacan, “90 kurucumuzla beraber kamptaydık. Bütün belgeleri kayıt altına aldık bu sabah da İçişleri Bakanlığına resmi heyetimiz dilekçe verecek” dedi.

Babacan, “Korku siyaseti var. Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür" diye konuştu.

Parti paylaşımda birinci sayfada basın özgürlüğüne yer vereceklerini söyleyen Babacan, “İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil. Sorun var diyeni susturuyorsanız bir şekilde o ülke sorunlarını konuşamıyor demektir. Aynı hastalığını inkar eden bir hasta olarak düşünün. Tedaviyi reddettiği için bir türlü iyileşemiyor. Türkiye'nin şu anki sorunu bu” şeklide konuştu.

Son dönemlerde gazetecilerin tutuklanmasına değinen Babacan, “Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya'nın Fransa'nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım. Türkiye'deki sorunların temelinde kötü yönetim yatıyor” diye belirtti.

"MECLİS’İN BİR DENETİM GÜCÜ VARDIR"

Babacan, "Sistem kısmı çok önemli ama bütün suçu da sisteme atmayalım. Sistem değişmeden önce de bu sorunların çoğu vardı. Meclisin bir denetim gücü vardır. Yeni sistemde de Meclis'in bu fonksiyonunun çalışıyor olması lazım. Sistemdeki yeri önemsizleşmiş durumda Meclis'in. Bu kadar büyük bir potansiyel varken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları bu ülke hak etmiyor" ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ SADECE O PARTİ DEĞİL"

"Siz Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz" sorusuna dair Babacan, “Bizim hedefimiz Türkiye'nin sorunlarıyla biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil. Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz” yanıtını verdi.

Babacan, “Geçmişinde mutabakat zor ama ortak bir Türkiye geleceği etrafında insanlarımızın buluşmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Farklı kesimlere baktığınızda hepsinin hedefi aslında ortak. Bizimle uğraşacaklar, biz de onlara gerekli cevapları vereceğiz, kuşkusuz ama kavga üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülteci kadın: Evimizden dışarı çıkardılar, ‘gidin’ dediler

SONRAKİ HABER

Dolar 6,14 TL'den, avro 7,03 TL'den işlem görüyor (9 Mart 2020)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...